Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fastighetsägare vill energieffektivisera

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 16.26

Fastighetsägare i Eskilstuna kommun har sökt och fått 9,3 miljoner kronor i statligt investeringsstöd till energieffektivisering och förnybar energi i offentliga lokaler. Det motsvarar 100 kronor per kommuninvånare, vilket placerar fastighetsägarna i Eskilstuna kommun på plats 160 bland Sveriges 290 kommuner, när det gäller att utnyttja stödet till energieffektivisering.

Det kan jämföras med fastighetsägarna i Öckerö kommun, som toppar listan. Där har de beviljats stöd motsvarande 2 288 kronor per invånare.

Exempel på stödberättigade åtgärder är konvertering av värmesystem från fossila till förnybara energikällor, anslutning till fjärrvärme, installation av energieffektiv belysning, tilläggsisolering och installation av solceller.

Investeringsstödet infördes år 2005 och omfattar totalt två miljarder kronor fram till och med utgången av 2008. Stödets storlek är högst 30 procent av kostnaderna, utom för installation av solcellsystem där stödet kan uppgå till hela 70 procent.

– Effektivare energianvändning och utfasning av fossila energikällor minskar utsläppen av växthusgaser. Fastighetsägarnas engagemang är viktigt, säger Louise Sarbäcken, chef för energirådgivning på E.ON Sverige.  

I december 2007 hade fastighetsägare i Eskilstuna kommun beviljats 9,3 miljoner kronor av det statliga stöd som gäller energieffektivisering och övergång till förnybar energi i lokaler som används för offentlig verksamhet. Det motsvarar 100 kronor per invånare i kommunen vilket, vid en jämförelse med övriga kommuner, placerar fastighetsägarna på plats 160 i ”energieffektiviseringstoppen”.    

– Hittills har knappt 1,5 miljarder kronor av stödpengarna fördelats. Fastighetsägarna i Eskilstuna kommun kan fortfarande ansöka om att få vara med och dela på de drygt 500 miljoner kronor som återstår, säger Louise Sarbäcken.   

Stödet söks av fastighetsägaren och berör exempelvis skolor, daghem, idrottsanläggningar och vårdcentraler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".