Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Kommunerna ratar hotade fiskarter

Publicerat fredag 22 februari 2008 kl 07.07

Alltfler sörmländska kommuner väljer att inte servera rödlistad fisk, alltså hotade fiskarter.
Men det är inte bara engagemanget för miljön som styr - det gör även ekonomin.

Kerstin Tibbling, är kost-, och städchef i Trosa, där det nu finns en policy att inte servera rödlistad fisk.

– Vi har tagit bort torsk och även rödspättan och vi tycker här i Trosa att det är helt naturligt att följa de här riktlinjerna, säger hon.

Trosa liksom Gnesta har idag stopp för rödlistad fisk på skolor, förskolor och äldreboenden.

Det gäller till exempel torsk, rödspätta och hälleflundra.

Istället serveras bland annat sej, Hoki och Alaska Pollock.

I Katrineholm, Flen och Vingåker har kostcheferna just fattat ett gemensamt beslut att från och med i höst avstå från fisk på världsnaturfonden WWF: s röda lista.

Men enligt kostansvariga där så följs det redan idag - inte minst av ekonomiska skäl eftersom rödlistad fisk är för dyr.

Så är det också i Strängnäs där Elisabet Stenman är kostchef.

– Priset för de rödlistade fiskarna ligger inte i paritet med det vi har att röra oss med när vi lagar mat, säger hon.

Eskilstuna lever med ett par undantag upp till rödlistans krav - inom äldreomsorgen används fortfarande rödspätta, men de torskburgare som idag finns kvar i sortimentet kommer enligt Karin Vilén på upphandlingsenheten, troligtvis att försvinna under våren.

I Nyköping finns idag inga beslut tagna om att undvika rödlistad fisk, men av ekonomiska skäl serveras i praktiken inte exempelvis torsk.

Samma sak i Oxelösund, men efter en vänsterpartimotion så kommer enligt kommunstrateg Mats Ericsson ett förslag att stoppa rödlistad fisk upp i nästa kommunfullmäktige.

Och landstinget som infört torskstopp planerar att gå vidare med ett totalstopp för rödlistade arter - frågan väntas upp i landstingsstyrelsen inom kort.

Och i Trosa är det uteslutande positiva reaktioner, säger Heli Carlsson köksansvarig på Tomtaklinstskolan.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

WWF: s rödlista:
Låt bli följande fiskarter:
Bergtunga
Hajar
Hälleflundra (Nordatlanten)
Lax (vildfångad)
Marlin
Marulk
Liten hälleflundra
Rockor
Räkor, tropiska (odlad och vild)
Rödspätta
Rödtunga
Svärdfisk
Tonfisk (blåfenad)
Torsk
Tunga
Ål

TÄNK EFTER, dvs. förhållandevis bra alternativ, viss oro kan finnas kring de odlingsmetoder eller fiskeredskap som används.
Hajmal/Pangasius (Asien)
Havskräfta
Hälleflundra (odlad)
Kolja
Krabba
Lax (odlad, ej miljömärkt)
Makrill (lokalt fångad)
Nordhavsräka (modifierat trålfiske
för minskning av bifångst)
Piggvar (garnfiske)
Regnbåge
Röding
Sik
Siklöja
Slätvar
Tonfisk (gulfenad, Stilla Havet)
Torsk (odlad, krokfångad nordostarktisk
torsk)
Öring

SMAKLIG MÅLTID
Det bästa valet av fisk. Bestånden
av fisk är rikliga, förvaltas väl och
fisket sker på ett hållbart sätt.
Abborre
Alaska Pollock
Blåmusslor (renodlade)
Gråsej
Gädda
Gös (Hjälmarfiske)
Hoki
Hummer (burfångad)
Krabba (burfångad, svensk)
Lax
Nordhavsräka (Skagerrak)
Sill (Västkusten)
Skarpsill
Skrubbskädda
Vildfångad och odlad fisk
som är miljömärkt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".