Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Lärartjänster och skolor hotas

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 14.02

För första gången kan det bli uppsägningar av lärare i Eskilstuna och fler skolor hotas av nedläggning om inte skolan får mer pengar att röra sig med. Det uppger barn- och utbildningsförvaltningen och begär närmare 20 miljoner mer från kommunstyrelsen. Det beror på ökade kostnader, bland annat fler elever från andra länder än beräknat, nya arbetstidsregler som krävt mer personal och att kostnaden för funktionshindrade barn har ökat.

Bakgrunden är bland annat konkurrensen från friskolorna och att antalet elever minskar.

Både lokalytor och personalstyrka måste minska, skriver förvaltningen i ett pressmeddelande. Hittills har ingen personal i skolan sagts upp. Ambitionen är att det ska förbli så, men det finns inga garantier. Det finns heller inga garantier för att alla 27 grundskolor blir kvar i kommunal regi, skriver förvaltningen vidare.

Att göra omfattande anpassningar i nämndens verksamhet är begränsade, enligt förvaltningen. Alternativen är att minska de pengar som satsas på förskolor, skolor och gymnasier från och med hösten med 1,5 procent i snitt, vilket skulle spara åtta miljoner om alla skolor skulle klara sparpaketet.

Det skulle innebära en minskning av förvaltningens personal med 20 lärartjänster. Men förvaltningen menar att det är svårt att göra den förändringen på kort tid. Dessutom brottas många skolor med dålig ekonomi redan idag. Dessutom är det svårt att göra besparingar inom förskolan om förvaltningen ska leva upp till målet att ha färre barn i barngrupperna.

Enligt förvaltningen finns det andra långsikta alternativ för att råda bot på de ekonomiska problemen. Det gäller lokalerna. Enligt en tidigare beräkning minskar antalet elever de närmaste åren vilket gör att förvaltningen står med tomma platser. Idag finns 600 tomma elevplatser inom grundskolan vilket kostar åtta miljoner kronor per år. Inom gymnasieskolan kommer snart tomma platser innebära kostnader.

De senaste åren har kommunen beslutat att lägga ned två skolor, Tunafors skola och Nyforsskolan, den senare återuppstod dock som friskola vilket ökade kostnaderna. Barva skola är också nedlagd.

Nu hotas ytterligare nedläggningar. Kommunen ska utreda om fler skolor kan läggas ned, men det hänger mycket på om det startas fler friskolor som konkurrerar om eleverna. En annan fråga som diskuteras är om kommunen kan använda lokaler effektivare, exempelvis genom att flytta in så kallade resursskolor till grundskolorna. En annan fråga som ska utredas är var internationella klasser för flyktingelever ska vara lokaliserade

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".