Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

MDH först med att premiera pedagoger

Publicerat lördag 8 mars 2008 kl 12.18

Mälardalens högskola blir först i landet med vad den kallar en pedagogisk karriärstege. Stegen innebär att högskolans lärare erbjuds en ny karriärväg där de utöver sin vetenskapliga kompetens också premieras om de är skickliga pedagoger.

Goda pedagoger får en särskild titel och de allra bästa tituleras excellent lärare. Kriterierna för pedagogisk skicklighet har utvecklats i samarbete mellan Mälardalens högskola och pedagoger vid nio andra universitet och högskolor i landet.

Karriärstegen innebär att till exempel en adjunkt kan ha en pedagogiskt mer meriterad titel än till exempel en professor. Lärosätets lärare kommer i framtiden att kunna titulera sig till exempel ”Adjunkt och excellent lärare” eller ”Professor och meriterad lärare”.

Målet är att högskolans studenter ska få pedagogiskt skickligare lärare som med hög kvalitet på sin undervisning ger utbildningar av högre kvalitet.

Kriterierna för pedagogisk skicklighet har utvecklats i samarbete mellan Mälardalens högskola och pedagoger vid nio andra universitet och högskolor i landet.  

--Den pedagogiska karriärvägen är av strategisk vikt för att börja åtgärda den stora skillnaden i meriteringsvärde mellan forskningsmässiga och pedagogiska meriter. Dessa båda meriteringar, och också meritering inom ledarskap respektive samverkan med omvärlden, behöver bli mer jämlika för en positiv utveckling av högskolans hela verksamhet, säger rektor Ingegerd Palmér i ett pressmeddelande.

Högskolan inledde i juni 2006 ett pilotprojekt där man erbjöd sina lärare att få sin pedagogiska skicklighet prövad enligt kriterier kopplade till en pedagogisk kompetensstege. Intresset från lärarna på lärosätet har varit stort och sammanlagt 40 ansökningar inkom under projekttiden. Det stora underlaget och de erfarenheter som gjorts inom projektet har legat till grund för det rektorsbeslut som nu tagits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".