Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Olika åsikter om ledighetsavbrott

Publicerat söndag 9 mars 2008 kl 11.42

Arbetsdomstolen, AD, kan komma att ändra på lärarnas möjlighet att dela upp barnledigheten i tre perioder. Det sedan Lärarnas Riksförbund stämt en friskola inför AD för att en friskola i Stockholm vägrat betala ut lön till en barnledig lärare, som återgick i tjänst på sportlovet. Alla barnlediga lärare i Sörmland med mycket få undantag bryter sin ledighet för att återgå i tjänst jul-, påsk- och sommarlov.

Arbetsdomstolens dom emotses med stor spänning av såväl arbetsgivare, som arbetstagare inom skolväsendet. Så gott som alla barnlediga lärare i Sörmland bryter sin barnledighet för att arbeta under jullov, påsklov och sommarlov och på så sätt förlänga ledigheten med över tre månader.

– De här ledigheterna har ju lärarna arbetat in under läsåret och därför tycker vi att det inte är rimligt att kräva att lärarna ska kunna göra andra saker utanför sitt lärarjobb när de återgår i arbete under lov, säger Margarethe Henryson, ordförande på Lärarförbundet i Eskilstuna.

Bland lärarna är den här möjligheten uppskattad.
– Jag kan förstå och jag vet att människor har synpunkter på det här, men jag tycker att den här möjligheten är bra, säger Lotta Alm, lärare på Djurgårdsskolan i Eskilstuna.

Hon har själv inte kunnat använda sig av den här möjligheten eftersom hon var förskolelärare när hon fick sina barn och har vidareutbildat sig till lärare senare.

På arbetsgivarsidan är tankegångarna annorlunda.
– Det är ju en smula orättvist att lärarna ska kunna utnyttja det här på det sättet medan andra kategorier anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen inte kan det, säger Helena Rivel, rektor på Djurgårdsskolan i Eskilstuna och Lotta Alms chef.
– Jag kan ju inte annat än acceptera det hela och göra min läsårsplanering därefter, fortsätter hon.

Hon tycker att det är bra att någon lyft upp frågan för en prövning i Arbetsdomstolen.
– Det är självklart bra för lärarna och deras barn, men inte bra för skolan eftersom de extra månaderna kostar pengar, som annars kunde gå till verksamheten och komma eleverna till godo, slutar rektor Helena Rivel.

Lotta Alm, som alltså arbetar som lärare på Djurgårdsskolan och har rektor Rivel, som chef, ser också fram med spänning mot utslaget i Arbetsdomstolen.
– Skulle vi bli av med den här möjligheten så är det inget jag skulle kämpa hårt för att få tillbaka det, säger hon.
– Vi har ju det bra med barnledigheterna i Sverige ändå och vi lärare har det kanske lite extra bra, som det är idag, säger Lotta Alm.

Reino Helin

reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".