Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Båven - allt grumligare

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 06.47

Den unika sjön Båven är allvarligt hotad av mänsklig aktivitet. Det beror på övergödning och störningar från strandnära bebyggelse och båtliv.

– Det absolut viktigaste är att få stopp på nedsmutsningen av sjön, pratar man med folk runt sjön så är alla samstämmiga och pekar på att sjön mår allt sämre, säger Hans Rydberg som är länsstyrelsens ansvarige för Natura 2000 områden i Sörmland.

Länsstyrelsen har gått ut med ett förslag till åtgärder för att bevara Båven som är utpekad som Natura 2000 område, och förslaget diskuteras nu av kommuner, näringsliv och ideella organisationer.

Båven, 62 kvadratkilometer stor är Sörmlands största sjö och på många sätt unik. Med sina cirka 20 häckande par av fiskgjuse är den en av landets fiskgjustätaste. Beståndet av storlom på 35 häckande par är ett av landets största. Därtill kommer häckande par av havsörn, den mycket ovanliga fisken mal, och den allvarligt hotade tjockskaliga målarmusslan.

Enligt länsstyrelsen så är hoten påtagliga och något måste göras för att rädda sjön. Förutom övergödningen så består hoten av störningar från det rörliga friluftslivet och båtlivet, och bebyggelsen som kryper allt närmare stränderna.

Länsstyrelsen föreslår därför att strandskyddet, där man alltså inte får bygga, ska utökas.
– Vi har föreslagit att strandskyddet utökas från 100 till 300 meter, berättar Rydberg.

Men Nyköpings kommun protesterar mot förslaget och vill inte att strandskyddet utökas till 300 meter. Rydberg menar att det också är viktigt att man inte lika lättvindigt som idag ger dispenser från strandskyddet.

– Annars är det ju ingen mening med att vi har skyddet dispenser ska enbart ges om det absolut inte gör något att man bygger närmare sjön än vad som är tillåtet, säger Rydberg.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".