Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NYKÖPING

Tvåtaktsförbud väntar Båven

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 07.16

Båtlivet är en orsak till miljöförstöringen i Sörmlands största sjö - Båven. Det konstaterar länsstyrelsen, som nu jobbar med att försöka förbättra miljön. Det är de mindre fritidsbåtarna det handlar om, som ofta drivs av tvåtaktsmotorer. Sådana släpper ut höga halter av miljöfarliga och cancerframkallande kolväten.

Ett sätt att komma tillrätta med problemen är att förbjuda såna motorer, enligt Nanna Wikholm, handläggare på Naturvårdsverket.

– Vi har ju olika regleringar av båtmotorer när det gäller skydd av våra vattentäkter och ett är att exempelvis förbjuda sådana båtmotorer, säger hon.

Den Natura 2000-klassade Båven är hotad av övergödning, störningar från bebyggelsen som kryper allt närmare stränderna och friluftslivet med båtlivet i spetsen.

Förutom störningar för häckande fågel som fiskgjuse, storlom, havsörn och fisktärna så innebär utsläppen från de många tvåtaktsmotorerna spridning av gifter som är farliga för olika organismer exempelvis för fiskyngel. Störningarna i en sjö kan också bli större än vid kusten.

Hans Rydberg är länsstyrelsens handläggare för Natura 2000 områden, och han arbetar just nu med en bevarandeplan en slags räddningsplan för den hotade sjön Båven.

– Man ska se allvarligt på utsläppen från båtlivet, men det handlar inte om enstaka utsläpp utan den totala mängden utsläpp, säger han.

– Länsstyrelsen har möjlighet att förbjuda vissa saker om det är motiverat, tillägger han och syftar på till exempel tvåtaktsmotorer i fritidsbåtarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".