Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Rädsla för islam stoppade muslimsk förskola"

Publicerat fredag 14 mars 2003 kl 07.05
Den socialdemokratiska ledningen i Eskilstuna får hård kritik för att behandla förskolor med religiös inriktning olika. Detta sedan en muslimsk förskola stoppats med motiveringen att den anses öka segregationen.
- Jag skulle tro att många muslimer skulle tolka detta som en form av rädsla för islam, säger Jan Jerpe, professor i islamologi.
Socialdemokraterna och vänstern i Eskilstuna stoppade tidigare i år en planerad muslimsk förskola med motiveringen att det skulle öka segregationen. Den socialistiska majoriteten körde därmed över de borgerliga och miljöpartiet som alla ansåg att en muslimsk förskola skulle gynna mångfalden i kommunen. För att få kommunalt bidrag tvingades socionomen Usama Mostafa att istället göra om den till en språkförskola, och han är idag mycket besviken på den politiska ledningen. - Det är diskriminering. De får skämmas för det här, säger Mostafa. Svårt att förstå I Eskilstuna finns idag en så kallat konfessionell förskola med kristen grund. Den startade 1985 och kräver kristen grundtro av all fast anställd personal. Varje dag läses böner och det hålls samlingar med kristet budskap. Förskolan får drygt 60 000 kronor i kommunalt bidrag per barn och år - helt i linje med kommunens policy att uppmuntra alla alternativa förskolor utom just muslimska. - I och med att det finns andra konfessionella skolor som får kommunala bidrag har jag svårt att se att man skulle vägra den muslimska, säger professor Jan Jerpe, professor i islamologi vid Lunds universitet. Politisk oenighet När barn- och utbildningsnämnden på torsdagen fattade beslut om att ge Usama Mostafas språkförskola tillstånd och ekonomiskt bidrag så var politikerna oeniga. Vänsterpartiet reserverade sig bland annat med motiveringen att förskolan inte har någon förutsättning att uppnå den kvalité som eftersträvas när det gäller det svenska språket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".