Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Banverket tar över arbetet med Ostlänken

Publicerat måndag 28 april 2003 kl 12.42
Banverket tar över den fortsatta utredningen om Ostlänken, en tänkt järmvägssträckning mellan Södertälje via Nyköping till Linköping. Tre alternativ går vidare i järnvägsutredningen som Banverket påbörjar i sommar.
Vägledande i valet av utredningsalternativ har varit att försöka få kortare restider, ökad turtäthet, en starkare regional utveckling och en bra samhällsekonomi. Förstudien för Ostlänken har hittills utförts av företaget Nyköping-Östgötalänken. Tre alternativ Förstudien lägger fram tre möjliga dragningar av länken, alla med nya dubbelspår med höghastighetsstandard och upprustning av befintliga spår, för Banverkets fortsatta utredning, som påbörjas i sommar. I ett alternativ dras järnvägen längs befintlig motorväg från Södertälje, förbi Vagnhärad, Skavsta flygplats utanför Nyköping och vidare till stationerna i Norrköping och Linköping. Ett stickspår ska ansluta till Nyköpings station. Ett annat alternativ följer nuvarande järnvägskorridor. Ostlänken passerar då genom Vagnhärad, in i Nyköping och vidare till Norrköping och Linköping. I tredje alternativet dras Ostlänken i mest oexploaterad terräng. Järnvägen går då norr om Vagnhärad, där ett anslutningsspår byggs till stationen. Därefter dras länken till Norrköping och Linköping via Skavsta, även här med stickspår till Nyköping. Diskutera med berörda Nu ska Banverket ta fram former för utredningen, samt för samarbetet med berörda kommuner, landsting, regioner, län och andra trafikhuvudmän. I Banverkets planer ligger bygget av sträckan Norrköping-Linköping under perioden 2012-2015. I januari avsattes 3,8 miljarder kronor för projektet. Bygget av sträckan från Norrköping och vidare norrut planeras till efter 2015, det vill säga i nästa investeringsperiod. (TT, SR Sörmland)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".