Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljusare på arbetsmarknaden för KFV-regionen

Publicerat måndag 28 april 2003 kl 15.47
Det ser ut att ljusna på arbetsmarknaden i Katrineholm, Flen och Vingåker. Efter att ha drabbats hårt av nedläggningar så ser det ljusare ut nu och företagen komer att behöva nyanställa. Däremot är det osäkrare i den norra länsdelen. Det visar en undersökning som Länsarbetsnämnden har gjort.
Nästan 340 företag i länet har fått frågan om hur deras behov av anställda kommer att se ut om ett år. Både i den privata och offentliga sektorn. Mer än 40 procent i den privata sektorn svarar att man kommer att behöva fler anställda om ett år. Osäkert i norra Sörmland I norra delarna av länet är osäkerheten större bland industriföretagen. Fler industriföretag än i övriga länet spår en lägre efterfrågan. Dessutom uppger de större företagen att de planerar att minska på antalet anställda. Endast fem procent bedömer att orderingången kommer att minska. optimismen är störst bland små och medelstora företag. - Vårens prognos talar för en fortsatt positiv utveckling med god efterfrågan på arbetskraft, inte minst til yrken inom skola, vård och omsorg, säger Göran Olsson, länsarbetsdirektör i Sörmland. Ljusare byggmarknad Mycket tyder på att byggarbetsmarknaden kommer att se ljusare ut. Närmare hälften av företagen tror på en ökad orderingång. Tillsvidareanställda inom vård och omsorg kommer att bli oförändrat det närmaste året, men däremot behövs nya sjugymnaster, psykologer och sjuksköterskor med olika specialinriktningar. Efterfrågan på lärare är stort och störst är behovet av grundskolelärare. Utökningen av flygtrafik på Skavsta flygplats kommer troligen bidra till att det behövs fler buss- taxi- och varutransporter. Satsningen på Skavsta är också en avgörande faktor bakom den optimism som finns i sydöstra Sörmland, enligt Länsarbetsnämnden. Sammanfattningsvis kan man säga att sysselsättningen väntas bli stabil i länet förutom i norra delen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".