Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FLEN

Socialbidragen har skenat i sommar

Publicerat torsdag 28 augusti 2008 kl 12.30

Kostnaderna för socialbidrag har hastigt ökat kraftigt i Flens kommun. Prognosen efter årets första sju månader pekar mot att årskostnaden blir tre miljoner mer än budgeterade tolv miljoner. Därför satsar nu socialkontoret på en yrkesvägledare för att hjälpa de behövande.

Levnadsomkostnader som hyror och annat har blivit högre jämfört med förra året. Dessutom har antalet människor som behöver ekonomiskt stöd i Flen ökat. 53 fler hittills i år än vid samma period förra året har vänt sig till socialkontoret för att få socialbidrag i år. Det är några av orsakerna till att kommunens kostnader i år ökat dramatiskt.

Antalet familjer i behov av stöd har ökat liksom ungdomarna i eget boende.
– Vi håller på att analysera läget närmare och den här ökningen har kommit plötsligt även om vi hade det på känn redan tidigare, säger Eva Öhlander, socialchef i Flen.
Trots att analyserna ännu inte gjorts syns det bland sökandena att fler familjer behöver stöd i år och också att antalet ungdomar ökar. Ungdomarna utgör redan en fjärdedel av alla som får socialbidrag i Flen idag.

För att bättre hjälpa envar ska nu socialkontoret satsa på samarbete med kommunens arbetsmarknads- och utbildningscentrum. En yrkesvägledare ska anställas, som tillsammans med en socialsekreterare ska försöka hitta en lösning för var och en i form av arbete eller utbildning med målet att så snabbt som möjligt ta sig ur  socialbidragsberoendet.
Om allt går, som tänkt ska den nya verksamheten vara i gång från och med årsskiftet.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".