Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Servicen allt sämre i utsatta områden

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 06.23

Polis, post, öppna förskolan och butiker har försvunnit. Kort och gott har tillgången på service kraftigt försämrats i Eskilstunas fem mest socialt utsatta bostadsområden. Det visar en rapport som Eskilstuna kommun gjort av de senaste elva årens utvecklingsarbete, i stadsdelarna Årby, Skiftinge, Nyfors, Lagersberg och Råbergstorp.

Maria Chergui som i många år har arbetat i stadsdelen Årby för att motverka segregation och förbättra livsmiljön där säger att utvecklingen de senaste tio åren inte varit lovande.

– Affären stängde och centrum dog. När det förfaller, vart får vi då de spontana möten, frågar sig Maria Chergui.

Bibbi Molander på Demokrati- och medborgarenheten på Eskilstuna kommun har sammanställt de senaste elva årens utvecklingsarbete i dom fem stadsdelarna: Årby, Skiftinge, Nyfors, Lagersberg och Råbergstorp.

Både statliga bidrag och kommunala pengar har satsats på de fem stadsdelarna för att minska segregationen och göra stadsdelarna attraktiva att leva och bo i. Under samma tidsperiod har alltså mycket av stadsdelarnas service kraftigt försämrats. Problemen med boendesegregationen finns också fortfarande kvar. I alla fem stadsdelarna är antalet boende som är låginkomsttagare eller personer med utländsk bakgrund högt.

Många naturliga mötesplatser har som sagt försvunnit men nya har startats av ideella eller kommunala krafter. De mötesplatserna lyfts fram som mycket viktiga för att de boende ska känna delaktighet och kunna påverka.

– Det här är en mötesplats för alla typer av människor, säger Nadin Mohammad Nejad som jobbar på den ideella förenigen Underhund i Nyfors.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".