Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tallåsgården läggs ned

Publicerat onsdag 28 maj 2003 kl 12.21
Äldreboendet Tallåsgården i Kjula utanför Eskilstuna läggs ned. Det beslutade en majoritet i vuxennämnden idag. Beslutet togs trots starka protester från en bred allmänhet och från oppositionspartierna.
- Det är en sorgens dag, sade Tore Andersson, (c) ledamot i vuxennämnden.
Planerna på en nedläggning har också väckt starka känslor hos personalen och de gamla på äldreboendet. Oppositionspartierna reserverades sig mot beslutet. - Det här väcker tankar i både Hällby och Stora Sundby där det finns äldreboenden som ser ut som Tallåsgården och man kan befara att nästa steg är att behandla dem på ungefär samma sätt som Tallåsgården. Ifrågasätter Oppositionen har flera gånger ifrågasatt förvaltningens beräkningar om Tallåsgården. Majoriteten hävdar att det skulle kosta 35 miljoner att bygga om på grund av arbetsmiljöskäl. - Kostnaderna kommer inte att minska i det korta perspektivet eftersom de som ska placeras på boenden som är dyrare, säger Tore Andersson. Vuxenförvaltningen och majoritetens ledamöter har fått kritik för att de inte har förankrat planerna på en nedläggning tillräckligt. - Beslutsprocessen har varit för snabb. Personalen har ju sagt att man gärna väntar tills det hela är förankrat så att vi tar ett klokt beslut, säger Hans Gardelin (m). Men Siw Jansson, ordförande i nämnden försvarar beslutet. - Vare sig boendemiljön eller arbetsmiljön gör att vi inte kan ha ett sådant boende kvar. Redan i december diskuterades frågor om strukturförändringar och det framgick redan då att vi skulle jobba med frågan, säger Jansson och tillbakavisar kritiken om att processen har gått för snabbt. Succesivt kommer de gamla att slussas ut till andra boenden och allt ska vara klart till november 2004, men eftersom det är köer till boenden är frågan hur det ska lösas. - Vi ska föra en dialog om de olika boenden vi har. Det finns också de som kommer att kunna bo kvar i Kjula och flytta till det planerade seniorboendet. Den expertis som finns har utgått från erfarenheter från andra ombyggnader när de beräknat vad en ombyggnad av Tallåsgården skulle kosta, säger Siw Jansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".