Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonellasmitta i Lantmännens kyl

Publicerat onsdag 25 juni 2003 kl 05.21
Lantmännen och Jordbruksverket tror att salmonellasmittan som uppmärksammats inom jordbruket de senaste dagarna kan ha uppkommit i Lantmännens kylanläggning i Norrköping. Det är däremot oklart hur smittan kan ha tagit sig in dit. Det skriver Dagens Nyheter. Sex gårdar i Sörmland har stängts av i avvaktan på utredning.
Det är möjligt att råvarorna till ett koncentrat innehöll salmonella, i exempelvis olika typer av mjöl. Efter tillverkningen med bland annat uppvärmning, kyls fodret med kallluft i en stor behållare. Dammpartiklar i luften kan innehålla salmonella och växa till sig när fodret är varmt och fuktigt. Smittan kan ha spridit sig in i kylen eftersom det pågick underhållsarbeten vid den aktuella produktionslinjen på lantmännens fabrik. Det är dock oklart hur den i så fall skulle ha spridits dit. - Det kan ha skett genom den mänskliga faktorn, säger Kjell Larsson, på Lantmännens foderdivision till tidningen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".