Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

44-åring friad från mordanklagelse

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 14.02
44-åringen på väg ut från rättssalen.

Uppdaterad 18:00

Den 44-åring som åtalats misstänkt för att ha mördat Göran Flink i Eskilstuna 1993, friades på fredagen av Eskilstuna tingsrätt. Rätten anser att 44-åringen gjort sig skyldig till dråp, men han går fri eftersom avskrivningstiden för dråp är femton år, och den tiden gick ut i maj i år.

44-åringens advokat Staffan Bergfeldt menade att hans klient handlat i självförsvar, och inte gjort sig skyldig till dråp.

– Men det viktigaste för oss var att åtalet skulle ogillas och vi har ingen anledning att klaga på domen, säger Staffan Bergfeldt.

Det var en natt i maj 1993 som Göran Flink dödades i sin lägenhet. 

44-åringen dök upp i polisutredningen i höstas, efter att polisen rutinmässigt hade tagit ett DNA-prov från honom när han misstänktes för en bilstöld. DNA-provet visade sig matcha det DNA som hittades i Flinks lägenhet för femton år sedan.

Men redan i våras fick polisen ett tips om att 44-åringen dödat en man. Uppgifterna skrevs ner i en promemoria, men utifrån vad som framgår i polisens förundersökning, följdes inte tipset upp på något annat sätt. Om 44-åringen hade häktas då hade han kunnat fällas för dråp, eftersom avskrivningstiden gick ut först i maj i år. Länspolismästare Mats Kirestam har nu gjort en anmälan till Riksenheten för polismål, och har också inlett en internutredning för att ta reda på om ett tjänstefel har begåtts.

Under rättegången har 44-åringen hävdat att Göran Flink utsatte honom för ett sexövergrepp och att han slog honom i självförsvar. Men tingsrätten anser inte att han kan gå fri från ansvar.

I sin dom skriver rätten att 44-åringen utövat mer våld än vad som är rimligt. Den tekniska undersökningen visar att Göran Flink först blev allvarligt misshandlad, och sedan fick ett dödande slag mot huvudet när han låg på golvet. Rätten menar att 44-åringen i det läget, när Flink låg på golvet, kunde ha lämnat lägenheten istället för att döda honom. Därmed kan han inte hävda att han handlade i självförsvar, anser rätten.

Men rätten anser inte heller att 44-åringen kan dömas för mord. Sexövergreppet som 44-åringen säger att han utsatts för betraktas som en förmildrande omständighet. Tingsrätten skriver att sexövergreppet ”får anses ha framkallat en stark affekt” hos 44-åringen. Därför blir det dråp och inte mord. 

Åklagaren Ulf Stålhane har inte ifrågasatt 44-åringens berättelse om sexövergreppet.

– Redan tidigt hade vi indikationer på att det hade förekommit någon sexuell handling på platsen och det gjorde att jag inte hade anledning att ifrågasätta den beskrivningen som han lämnade inledningsvis, säger Ulf Stålhane.

Den tekniska bevisningen handlar bland annat om klösmärken på Göran Flinks kropp, och om det faktum att han hittades naken i lägenheten.

Åklagaren Ulf Stålhane har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga, det måste ske senast den 9:e januari.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".