Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Rekordmånga vårdanmälningar

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 06.37

Antalet anmälningar för brister i vården mot landstinget Sörmland är i år på väg mot rekord när man räknar de fem senaste åren. Ett exempel är Louise Näslund i Björkvik i Katrineholm som har anmält Nyköpings lasarett till Socialstyrelsen.

Orsaken är att hon inte fick tillräckligt bra vård i samband med sin förlossning. Louise Näslunds bebis Lea drabbades av syrebrist i samband med förlossningen.

– Jag var sjuk och hade feber och de skulle ha sett att Lea som låg i magen påverkades och tagit ut henne tidigare, berättar Louise Näslund, som är mamma till Lea.

Enligt Lousie Näslund ledde det här till att Lea fått epilepsi och en cp-skada.

Louise Näslund är alltså en av de alltfler som vänt sig till Socialstyrelsen för att anmäla felaktigheter inom vården. Allt pekar på att antalet i år kommer att bli det högsta de senaste fem åren.

Genomsnittet för landstinget Sörmland från 2004 till och med 2007 är 71 anmälningar med toppnotering 2006 på 83 stycken. Fram till mitten av oktober i år var siffran redan 81.

Och när det gäller Nyköpings lasarett, där Louise Näslund förlöstes så har man där redan noterat nytt rekord för den här tidsperioden,18 stycken.

Bland vårdcentralerna är det två som sticker ut, Flens vårdcentral med totalt elva anmälningar de berörda åren, därav två i år. Dessutom Eskilshem i Eskilstuna som fått tio anmälningar totalt varav tre anmälningar i år.

Genomsnittet för vårdcentralerna över de här fem åren är lite över två och en halv.

Louise Näslunds ärende ligger nu hos HSAN för bedömning. Landstinget Sörmland arbetar med att försöka komma till rätta med misstagen genom att utreda varje anmälan.

– Man vet inte var man ska titta efter utan man litar ju blint på att de som jobbar i vården vet vad de gör, säger Louise Näslund.  

– Vi tycker naturligtvis inte att det är bra att det sker allvarliga händelser inom vården, det säger Åke Ehrnst, chefsläkare för primärvården i Nyköping.  

Landstinget satsar på att förbättra statistiken genom att utreda varje miss. Och dom allvarliga anmäler dom själva till Socialstyrelsen, enligt Lex Maria.

Förutom misstagen försöker man komma till rätta med ett annat problemområde, bemötandet, enligt chefsläkare Åke Ehrnst. 

– Den nya vårdvalsmodellen som är pågång, framför allt inom primärvården kan göra att tillgängligheten förbättras och att bemötandet blir bättre också, för att annars innebär ju det att patienten kan gå till en annan enhet och ta pengarna med sig, säger chefsläkare Åke Ehrnst. 

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".