Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Större utbud av ekologisk julmat

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 14.36

Utbudet av ekologisk julmat har ökat, det visar Naturskyddsföreningens undersökning om utbudet av eko-julmat.

Naturskyddsföreningen valde ut 18 ekologiska produkter, allt från julskinka till pepparkakor, senap och sill, och syftet var att dels se hur stor tillgång det finns på ekologiska produkter till julbordet. Ekologisk julskinka till exempel, fanns i sex av tio undersökta butiker.

Samma undersökning gjordes förra året och resultatet visar att utbudet av ekologiska julvaror har ökat.

Den bästa butiken i undersökningen var Coop Extra i Nyköping som fick fullpoäng, det vill säga alla ekologiska produkter som undersöktes fanns i butiken.

– Försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt mat har ökat rejält i år. Den här julens julbord blir det mest ekologiska någonsin, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Fakta: Ekologisk skinka

Skillnaden mellan en ekologisk skinka och en som är både ekologisk och KRAV-märkt ligger dels i djurhållningen där KRAV-grisen går ute och bökar i jorden medan de andra ekologiska grisarna kan gå ute på betongplatta, och dels i användningen av nitrit som inte är godkänt för KRAV-skinkan.

Nitrit gör köttet rödaktigt och ökar hållbarheten. Men nitrit är giftigt och det diskuteras om det kan vara cancerframkallande. KRAV menar att ämnet inte behövs eftersom det går att tillverka säker chark utan nitrit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".