Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Instegsjobb

Attitydproblem ger få anställningar

Publicerat lördag 27 december 2008 kl 11.52

En anledning till att så få sörmlänningar med invandrarbakgrund fått instegsjobb, för komma in på arbetsmarknaden, är företagarnas attityder, det menar Kajsa Hansen på Arbetsförmedlingen. Trots att instegsjobb funnits sen 2007 och staten står för en stor del av kostnaden, så har bara 50 sörmlänningar instegsjobb idag. 

Enligt Kajsa Hansen så beror företagarnas attityder på att Sverige så länge varit ett homogent samhälle då det gäller olika etniska grupper.

– De är inte vana att anställda folk så tidigt, som inte kan språket, det finns en misstänksamhet här, säger Kajsa Hansen.

Än så länge har få instegsjobb förmedlats och utöver arbetsgivarnas attityder kan det också bero på att informationen inte nått fram till många arbetsgivare. Men Arbetsförmedlingen hoppas att de goda exemplen som ändå finns ska sporra fler och fler arbetsgivare framöver.

Ove Jansson, regionchef på intresseorganisationen Företagarna känner igen tveksamheten hos medlemmarna. Det kan handla om hur en person som är aktuell för ett instegsjobb kommer att förstå instruktioner och hur denne kommer att passa in i personalgruppen, menar Ove Jansson.

– Men 99,9 procent av de företag som anställt en person från ett annat land är väldigt nöjda. Så alla de här problemen som man kanske förstora upp, är inte så stora när man väl får den personliga kontakten, säger Ove Jansson. 

Han efterlyser också en mer aktiv matchning från arbetsförmedling och rekryteringsföretag för att fokusera mer på kompetensen och söka upp tänkbara företag.

Den aktuelle instegsjobbaren ska då också erbjudas kompletterande utbildning i de fall det behövs, menar Ove Jansson.

– Då tror jag att man kan överbrygga lite av de här attitydproblemen. För har jag kommit så lång att jag sitter och pratar med en person som jag vet har en grund som skulle passa in i mitt företag, då är det mer behovet kontra personen jag har framför mig. Då har man skapat en personlig relation redan, säger Ove Jansson.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".