Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

MDH tog betalt av studenter

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 07.17

Uppdaterad 13:02

En professor på Mälardalens högskola får en varning och en annan professor får löneavdrag sen de båda uppmanat doktorander att betala för sina studier.

Enligt högskoleförordningen ska alla erbjudas gratis utbildning, men studerande från Iran har fått betala in en terminskostnad till Mälardalens högskola.

Mellan år 2005 och 2008 tog högskolan emot totalt 750 000 kronor, pengar som gick till att finansiera en adjungerad professorstjänst.

Den adjungerade professorn, som handleder 9 doktorander från Iran, fick tidigare sin lön från ett industriföretag i Västerås. När det företaget flyttade från Västerås, fanns det inte längre någon finansiär.

De ansvariga professornerna såg då till att lösa finansieringen med hjälp av doktoranderna, enligt Alf Karlsson, jurist och kanslichef på Mälardalens högskola.

Det finns inget förbud mot att ta betalt av företag för handledning av doktorander, enligt juristen Alf Karlsson. Problemet är att mer än hälften av pengarna som skolan har fått, drygt 400 000, har betalats av de enskilda doktoranderna. Det strider mot högskoleförordningen, eftersom utbildning ska vara gratis för privatpersoner.

Professorerna hävdar att det hela är ett missförstånd och att de inte avsåg att låta doktoranderna betala ur egen ficka.

– Men i ett fall var det en student som kom till högskolan med 70 000 kronor i kontanter, säger kanslichefen Alf Karlsson.

Dessutom har professorerna skrivit under ett brev som har skickats ut till doktoranderna, där det står att man ska betala en terminsavgift för att vara doktorand vid Mälardalens högskola.

– Professorerna har inte bara tillåtit studenterna att betala, utan också uppmanat till det, säger Alf Karlsson.

Den ena professorn säger att han skrev under brevet i all hast och att det var ett misstag.

Men personalansvarsnämnden på Mälardalens högskola har nu beslutat att ge den ena professorn en varning och den andra löneavdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".