Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ideella eldsjälar oftare sjukskrivna

Publicerat tisdag 1 juli 2003 kl 16.57
Eldsjälar i idella organisationer och i religiösa samfund är mer sjuka än andra. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter har gjort.
Kenneth Markström i Nyköping är engagerad i föreningen Kriminellas revansch i samhället, KRIS, vilket nästan är ett dygnetruntjobb. - Ja, hur orkar jag det? Det är ju intresset. Och viljan att hjälpa andra, säger Kenneth Markström. Det är inte ofta Kenneth Markström hinner vara inne på KRIS-kontoret i centrala Nyköping. Oftast är han ute och besöker fångar i fängelser eller hjälper missbrukare att få vård. Kenneth Markström - som för fyra år sedan lämnade kriminalitet och droger bakom sig och sen startade KRIS i Nyköping - är en typisk eldsjäl. Han satsar all sin tid på att hjälpa andra. Enligt en undersökning som Dagens Nyheter har gjort är det sådana som han som är mest långtidssjukskrivna. Ungefär 7 procent av alla som arbetar är långtidssjuka - men bland anställda i idella organisationer och i religiösa samfund - är andelen nästan dubbelt så hög - närmare 13 procent. Kenneth Markström har än så länge inte varit långtidssjuk men han är medveten om att han ligger i riskzonen för att bli det. Och just för att han är medveten om det tror han att han kommer att klara sig. - Jag försöker påminna mig själv varje dag att ta det lugnt. Att ta det som är viktigt först och främst, och låta det andra vila. Mer bråttom är det i regel inte, säger han.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.