Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökande missbruk i Nyköping

Publicerat torsdag 10 juli 2003 kl 06.57
Allt fler Nyköpingsbor hamnar i alkohol- och drogmissbruk. Rådgivningsbyrån för alkohol- och drogmissbrukare i Nyköping - kallad Standardmottagningen - fick förra året ungefär 100 nya patienter.
- Alkoholen är något som ökar ofantligt just nu, berättar Cathrine Lindberg, kurator på Standardmottagningen. - Jag tror att det är en trend över huvud taget. 2001 hade Standardmottagningen i Nyköping cirka 4600 patientbesök. Förra året var siffran 6700. På ett år har mottagningen alltså fått 2100 fler besök - vilket är nästan en ökning med 50 procent. Många av patientbesöken var återbesök - men Cathrine Lindberg och hennes kollegor på Standardmottagningen uppskattar att de förra året tog hand om ungefär 100 nya missbrukare. Av dem var många unga - den yngsta bara 15 år. Kuratorn Cathrine Lindberg tror inte att ökningen är speciell för just Nyköping - utan framför allt beror på att alkohol blivit mycket vanligare i hela det svenska samhället. Ännu finns ingen statistik för hur många besök Standardmottagningen har haft i år - men enligt Cathrine Lindberg har de fortsatt att öka. Och hon tror att den utvecklingen kommer att hålla i sig. - Vi kommer få mycket att göra här, och speciellt efter semestrarna. Det brukar alltid vara liten en ökning då.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".