Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KATRINEHOLM

Kritik mot planerade skolbesparingar

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 16.17

Motsvarande 50 tjänster ska bantas bort inom skolan i Katrineholms kommun enligt ett tjänstemannaförslag. Kommunen måste spara 14 miljoner kronor. Det har redan gjorts besparingar inom skolan i kommunen och lärarförbundet kritiserar de nya sparplanerna.

Eftersom Katrineholm redan har drabbats av vikande elevunderlag och därmed mindre pengar till skolan har nedskärningar redan gjorts men nu väntar det ytterligare besparingar.

Katarina Hallin är vice ordförande i lärarförbundet i Katrineholm. Hon säger att aldrig är bra när det blir besparingar.

– Det är ofrånkomligt att det kommer att bli en kvalitetssänkning av skolan, säger Katarina Hallin.

Utbildningsnämnden måste spara 14 miljoner kronor. Därför har ett besparingsförslag tagits fram av förvaltningen själva och det innebär bland annat att barngrupperna blir större och personalen blir färre. Det är något som Lärarförbundets vice ordförande i Katrineholm Katarina Hallin är orolig för.

– När det gäller utmattningsdepressioner så vet man att det är yrkesgrupper där man arbetar med människor och känner att man inte räcker till för att kunna göra ett bra jobb som är utsatta, säger Katarina Hallin.

Katrineholms kommun har fått ett vikande elevunderlag och därför mindre pengar de senaste åren. Det gör inte det hela lättare att spara in. Eftersom man inte heller kan göra förändringar mitt i läsåret så måste man hämta in alla besparingarna på ett läsår och därför känns det extra hårt.

Kvalitén riskerar att sänkas och lärarna kanske även måste sänka sina ambitionsnivåer. Lars Härnström är moderat 2:e vice ordförande i Utbildningsnämnden.

– Det får vi väll se på. Jag har förhoppningen att man inte sänker ambitionsnivån utan hittar andra lösningar, säger Lars Härnström.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".