Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Nytt hopp för tandlösa

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 05.00
Roland Karlsson har kämpat länge för att få nya tänder

I sex år har Roland Karlsson från Oxelösund gått tandlös. Sveriges Radio Sörmland har tidigare berättat om hans kamp för att få ett tandimplantat finansierat av landstinget, ett implantat som beräknas kosta cirka 50 000 kronor. Landstinget vägrade och själv har han inte råd med nya tänder. Nu, flera år senare ser landstinget över sina regler.

– Det bästa jag visste när jag var yngre var gröna äpplen och det har jag inte kunnat äta på flera år, säger Roland Karlsson.

Det var Roland Karlsson mediciner mot schizofreni som, enligt honom själv, ledde till att han tappade sina tänder. Och därför vill han att landstinget ska betala.

Och han är inte ensam, på övertandläkare Urban Allards bord på socialstyrelsen ligger flera liknande ärenden. Det gäller sörmländska patienter som, precis som Roland Karlsson, har fått tandskador som en följd av andra sjukdomar. Och där landstinget inte vill stå för kostnaderna för tandvården.

Ett exempel gäller en patient som under lång tid har lidit av ätstörningar, och sjukdomen har förstört tänderna.

– Hade hon bott i Västra Götaland tillexempel så hade hon fått ekonomisk hjälp, säger Urban Allard.

Och Allard påpekar också att socialstyrelsens mening är att det ska fungera lika över hela landet.

Men landstingen gör olika, för det är helt och hållet upp till landstinget att bestämma. Socialstyrelsen har rekommenderat vilka patientgrupper som de tycker bör få billigare tandvård, när tandproblemen hänger i hop med andra sjukdomar. Men landstinget får egentligen vara hur generösa de vill.

Och nu ska landstinget Sörmland se över sina regler, enligt finanslandstingsrådet socialdemokraten Jörgen Danielsson.

– Den ena delen är ett nationellt ansvar, ett statligt ansvar med andra ord, säger Jörgen Danielsson. Den diskussionen som vi har med människor som söker sig till tandvården är huruvida hela insatsen kring tänderna ska vara en del av kroppen och därmed ingå i Hälso- och sjukvården.

– Den andra delen, som vi har ansvar för, är när det handlar om att man får tandskador vid exempelvis olika sjukdomar, när man behandlas med medicin. Det är den delen vi måste titta på om vi kan göra några förändringar.

Opposistionen tycker att landstinget borde göra mer än vad som sker idag. 

– Det kostar att inte göra, säger Lennart Clarstedt, gruppledare för vänsterpartiet i landstinget. Det man vet är att om man inte har tänder, så påverkar det mag- och tarmkanalen och hjärta och du får en ökad sjuklighet.

– Vi får noggrant titta på hur vi hanterar det och om vi har råd med det, säger Jörgen Danielsson.

Är det rimligt att folk går tandlösa för att man inte har råd med implantat?

– Nej, jag tycker såklart inte att det är rimligt att folk, som inte har tänder, inte har råd att ha en bra tandhälsa.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".