Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Volvochefer åtalade för grovt sanktionsbrott

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 10.13
Tre chefer på Volvo CE åtalade för grovt sanktionsbrott

De tre Volvochefer som har åtalats misstänkta för att ha betalat ut mutor till Saddam Husseins regim under FN-programmet olja mot mat arbetade på företaget Volvo CE i Eskilstuna. De anklagas för mutbetalningar på över 20 miljoner kronor för att Volvo skulle få kontrakt på 145 hjullastare och 43 väghyvlar.

Riksenheten mot korruption har utrett misstankarna i över tre år och överåklagare Christer van der Kwast menar att brotten är grova, med tanke på att de åtalade brutit mot FN:s sanktionsbestämmelser vid flera tillfällen och för stora belopp.

Enligt åtalet har det pågått under åren 2000 till 2002 och mutorna har alltså varit på över 20 miljoner kronor. Det tre personerna som åtalas var under den tiden vd och marknadsansvariga för Irak på Volvo. Betalningarna har inte gått direkt till regimen utan via utländska agenter. Men två av Volvocheferna erkänner i förhör att de varit medvetna om att miljonprovisionen skulle hamna hos den irakiska regimen.

De åtalade säger sig ha fått ett tyst medgivande från UD och FN om uppgörelserna inom ramen för FN:s så kallade Olja mot mat-program, men det menar åklagaren inte håller. Han kommer att kräva fängelsestraff, som kan bli upp till fyra år.

Överåklagare Krister van der Kwast ser det här målet som ett pilotfall, som kan leda till en möjlig rad av ärenden framöver. Över 2 000 företag över hela världen har tidigare avslöjats för mutor i samband med Olja mot mat-programmet.

Olja mot mat-programmet inrättades av FN 1996 och tillät Irak att sälja olja i utbyte mot mat, medicin och andra förnödenheter. Men Saddam Husseins regering började kräva påslag för att skriva kontrakt och 15 svenska företag har misstänkts, förutom Volvo även stora företag som Scania och Atlas Copco.

Enligt Riksenheten mot korruption som utrett misstankarna i över tre år är brotten grova och överåklagare Christer van der Kwast kommer att kräva fängelsestraff som kan bli upp till fyra år.

Ingen av de tre åtalade har skilts från sin anställning med anledning av brottsmisstankarna. En av de tre åtalade jobbar kvar inom Volvo CE, en är pensionär och en har gått till ett annat jobb.

Omkring 2.200 företag över hela världen avslöjades för mutor i samband med olja mot mat-programmet. Det tillät en viss handel med Bagdad-regimen i utbyte mot olja. Men Saddam Husseins regering började kräva påslag för att skriva kontrakt. 15 svenska företag har misstänkts, bland dem Volvo, Scania och Atlas Copco.

Anklagelserna om mutor till Irak tvingade Volvo för ett år sedan att betala 19,6 miljoner dollar, enligt dåvarande dollarkurs cirka 120 miljoner kronor, till amerikanska myndigheter. Beloppet omfattade böter, de vinster som Volvos dotterbolag gjort på kontrakten under Olja mot mat-programmet, samt ränta.

Rättegången mot de tre åtalade på Volvo CE kommer troligtvis att ske i höst.

Ingen av de tre åtalade har skilts från sin anställning med anledning av brottsmisstankarna. En av de tre åtalade jobbar kvar inom Volvo CE, en är pensionär och en har gått till ett annat jobb.

Ingela Martinsgård/TT
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".