Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Jätterazzia mot narkotikaköpare

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 05.40

Uppdaterat 10.47
Omkring 450 personer har av polisen avslöjats med att ha köpt narkotikapreparatet Tramadol på internet.
– Aktionen för att avslöja dem är unik i landet, säger Cecilia Fant vid Rikskriminalpolisen till TT.

Under de senaste två veckorna har polisen gjort en samlad aktion mot ett stort antal narkotikaköpare i landet. När razziorna avslutades i torsdags hade polisen gjort husrannsakningar hemma hos 447 personer som nu misstänks för narkotikabrott.

Samtliga har köpt preparatet Tramadol som sålts på en hemsida på internet och som sedan den 1 december 2007 klassas som narkotika. Medlet liknar morfin och är populärt hos ungdomar.

Omkring 75 procent av de köpare polisen nu avslöjat är mellan 16 och 25 år. De är tidigare inte kända av polisen för några brott.

– Andelen förvånar mig inte. Vi vet att preparatet är populärt bland unga människor och har stor spridning på internet, säger kriminalinspektör Cecilia Fant till TT.

Bakgrunden till polisens unika aktion är att polisen i somras upptäckte en hemsida som hette World of Tramadol och som erbjöd medlet till försäljning.

Bakom hemsidan stod två män från Sörmland, bland annat en 44-årig Eskilstunabo. I samband med att han greps i höstas beslagtogs 30 kilo Tramadol som smugglats in från Indien.

Den 44-årige huvudmannen dömdes i förra veckan av Eskilstuna tingsrätt till tio års fängelse för sin illegala handel med Tramadol. Han tjänade åtminstone 1,3 miljoner kronor på sin försäljning.

Mannen har erkänt att han sålt preparatet de senaste åren men säger att han inte visste att det numera klassas som narkotika.

För att hindra en fortsatt försäljning stängdes hemsidan. Polisen beslöt samtidigt att försöka spåra alla som köpt preparatet och denna insats ledde alltså till att 447 personer nu identifierats.

– Vi kände att vi var tvungna att agera och stoppa nyrekryteringen av unga missbrukare. Det är värt mycket om vi så bara förmått rädda någon, säger Cecilia Fant.

När de misstänkta hörs om sitt köp av Tramadol kommer de att få svara på en enkät där polisen vill veta deras drogvanor.

– Vi tror att ungdomarna mår dåligt och här ges de ett tillfälle att få berätta om detta. De får bland annat svara på frågor om sitt missbruk, varför de köper narkotika och av vem, säger Cecilia Fant.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".