Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Tryck på vindkraftsverk i norra länet

Publicerat onsdag 18 mars 2009 kl 07.04

Det är i de norra delarna av Sörmland som trycket på vindkraft är störst just nu. I Eskilstuna är bygglov redan beviljat för elva verk. Intresset är minst lika stort i Strängnäs, med där väljer politikerna att inte ge några tillstånd.
Inte förrän sent i höst när frågan om ett särskilt tillägg till översiktsplanen är klar.

Därför får sökande, som vill bygga vindkraftverk i Strängnäs kommun vänta och väntan kan bli ganska lång. Strängnäs stift har snart väntat över ett år på besked på sin ansökan och har nog passerat gränsen för vad som kan betraktas som rimlig väntetid.

– Nej, det kanske inte är rimligt, men det här måste vara ett långsiktigt ställningstagande. Vi kan inte dutta på vissa platser utan här måste vi ha en helhetssyn, säger folkpartisten Margareta Furustrand, som är ordförande i plan- och byggnämnden.

Det är bland annat mot bakgrund av att länsstyrelsen i december upphävde kommunens beslut om positivt förhandsbesked på tre vindkraftverk på Ytterselaö Äleby som kommunen nu väljer att skynda långsamt med bygglovsprövningen av de idag sammanlagt 15 vindkraftverk i kön.

De påtryckningar som kommunens tjänstemän utsatts för gör, enligt Margareta Furustrand också att man vill ha ett tillägg i översiktsplanen som tydligt pekar ut var det är lämpligt att bygga vindkraft.

Grannen Eskilstuna har redan beviljat bygglov för elva vindkraftverk; det senaste i Vidökna förra veckan. Och en ansökan om ytterligare två verk behandlas just nu.

På många håll väcker vindkraft också ett motstånd.

Arne Lövgren, är en av flera invånare i Helgarö, som inte vill ha vindkraft.

– Vi har el idag, som räcker från kärnkraften, som debatterats flitigt och vattenkraften och biokraft och vindkraft. Dessutom också lite stödkraft från fossilen så det här är vi försörjda på idag. Så vi undrar var ska den här stora mängden el, som ska produceras här ska placeras och vad det är för syfte med den produktionen, säger han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".