Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Allt färre har en dagstidning

Publicerat söndag 22 mars 2009 kl 09.20
PeO Wärring, chefredaktör Eskilstuna-Kuriren

Allt färre har en morgontidning och kvällstidningarnas försäljning sjunker. I Sörmland minskade Eskilstuna-Kuriren sin försäljning med 1200 exemplar förra året jämfört med 2007 och Folket minskade sin försäljning med 900 exemplar. Utecklingen kan på sikt få betydelse för den lokala demokratin, menar medieforskare Ingela Wadbring, Göteborgs universitet.

Sättet som många läser nyheter på har förändrats mycket de senaste åren. Allt fler tidningar satsar på nätupplagor och gratistidningarna är nu en naturlig del av mångas läsning. Under 2008 minskade dagspressens upplagor med nära tre procent och även om hushållen blivit fler så har färre hushåll idag en morgontidning.

– Den viktiga utmaningen för oss är att göra en förflyttning av den information som vi har och som vi av praktiska skäl under många år har valt att ge ut på papper, och göra den konverteringen över till elektronisk media, säger PeO Wärring, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren. Framgångsfaktorn för oss är hur väl vi lyckas med detta.

– Vi bryr oss egentligen inte om om våra läsare vill ha nyheter på papper, i mobiltelefonen eller på nätet. De ska få välja själva.

Ingela Wadbring är forskare vid Göteborgs universitet och hon förklarar de minskade tidningsupplagorna med att utbudet har ökat.

– Det är så många andra alternativ som står till buds, som inte fanns för 15 år sedan, säger Ingela Wadbring. Det finns dagliga gratistidningar och det finns Internet och så vidare. Men läsningen går inte ner lika mycket som prenumerationen, utan man läser traditionella tidningar fortfarande, men är inte beredd att betala för dem. Man läser mer på jobbet och tar del av dem där man finner dem.

Peder Wikström från Eskilstuna är en av dem som har valt att inte prenumerera på någon dagstidning.

– Jag har inte ekonomin, så jag läser mina tidningar på nätet istället.

Vilka tidningar läser du på nätet?

– Aftonbladet, Expressen, Eskilstuna-Kuriren och Folket.

Tycker du att de är bra?

– De ger mig den information jag behöver.

De lokala tidningarna är viktiga för demokratin och behovet av lokala nyheter är stort, anser Ingela Wadbring. Om inte tidningarna i framtiden får in tillräckligt med intäkter från till exempel reklam på hemsidorna och då riskerar att försvinna, så tror Ingela Wadbring att det får betydelse.

– Det är klart att det får konsekvenser, för på den lokala nivån finns det egentligen inga andra medier som tar upp den typen av frågor, säger Ingela Wadbring. Det är klart att man behöver veta lite grann om hur det fungerar i den kommunen där man bor.

– På vissa ställen finns det dagliga lokala gratistidningar, men de flesta är ju inte lokala i det avseendet, så där finns det inget alternativ. Det bör innebära på sikt att man har mindre kunskap om vad som händer i den kommunen där man bor.

Är det ett problem för den lokala demokratin, tror du?

– På sikt kan det definitivt vara det.

Det handlar enligt Ingela Wadbring mycket om viljan eller oviljan att betala för något. I det medieutbud som finns idag ska pengarna räcka både till Internet, kabelteve och i vissa fall en tidningsprenumeration, men där det sistnämnda ofta får stryka på foten.

Vi läser också annorlunda om vi tar del av en tidning på nätet eller som pappersupplaga, något som Ingela Wadbring menar kan ha betydelse för vår allmänbildning.

– När det gäller pappersmedier så skannar man ju av hela tidningen och får någon form av överblick, där man tar in ganska mycket. På nätet går man in och djupläser några artiklar och sen är det stopp.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".