Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Protester mot neddragningar

Publicerat torsdag 23 april 2009 kl 16.03

Politikerna i arbetsmarknads- och familjenämnden klubbade idag igenom besparingar på 50 miljoner och 60 tjänster hotas därmed. Nu protesterar socialsekreterarna i Eskilstuna mot besparingarna, som de anser kommer att leda till ökat lidande.

– Det kommer att medföra lidande för våra brukare och det kommer att betyda längre väntetider, säger Meis Yakoub, socialsekreterare och även fackombud för Akademikerförbundet SSR. Rättssäkerheten kommer att bli sämre och kvalitén blir lidande.

Det var förra veckan som arbetsmarknads- och familjeförvaltningen presenterade hur de framtida besparingarna ska se ut för att klara budgeten. Besparingskravet för arbetsmarknads och familjenämnden 2009 ligger på närmare 50 miljoner kronor, en besparing som motsvarar 60 tjänster, som ska bort från och med maj. Det betyder att var tionde tjänst inom förvaltningen försvinner.

Besparingskrav ligger på hela Eskilstuna kommun. Inför 2010 saknas hela 230 miljoner kronor om ingenting görs.

Men Agnetha Lood, socialsekreterare och skyddsombud för SSR, tror att de här besparingarna i längden kan bli dyrare för kommunen.

– Vår möjlighet att hjälpa snabbt kommer att påverkas och problemen för familjen och ungdomen kommer att växa sig större innan de kommer till oss, säger Agnetha Lood. Då kan det också bli längre vårdtider och ökade kostnader.

Hela kommunen står inför stora besparingskrav och alla enheter måste spara på grund av finanskrisen. Har ni någon förståelse för att man planerar att göra de här besparingarna?

– Krisen påverkar alla i ett samhälle, men när det är en sådan här nedgång påverkas familjer och de kanske behöver ökat stöd. Då måste vi gå in och rusta istället, så att problemen inte behöver bli så djupa.

Sparpaketet på 50 miljoner kronor innebär också kraftiga besparingar på missbruksvården. Bland annat ska missbrukare bara få komma in på behandlingshem om det rör sig om en tvångsplacering eller om det finns plats på hemmet Vårnäs behandlingshem. Men förslaget att lägga ned omvårdnadsprogrammet på Komvux ska utredas mer innan politikerna fattar beslut.

Den borgerliga oppositionen är kritisk mot flera delar av beslutet, om vad som ska sparas på.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".