Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

350-årsfirandet kostar miljoner

Publicerat söndag 26 april 2009 kl 09.00
Satsningen på 350-årsfirandet kostar 12 miljoner

Eskilstuna satsar tolv miljoner kronor på att fira att staden fyller 350 år i år. Samtidigt är det ekonomisk kris och kommunen ska spara pengar. Det skapar  tvivel hos en del Eskilstunabor, om satsningen verkligen är läglig just nu.

– Jag tycker att det är ganska mycket pengar, men ändå bra för att vi ska få något i stan, säger en Eskilstunabo.

– Det låter dyrt, säger en annan Eskilstunabo. Jag skulle inte ha råd med sånt.

Eskilstunas 350-årsjubileum kommer att firas på olika sätt under året, till exempel med en jubileumsvecka i sommar. Artister som Timbuktu och Anna Ternheim spelar och kungen kommer på besök.

Av 12 miljoner kronor för hela firandet går drygt två miljoner kronor till att betala artisterna under jubileumsveckan och cirka en och en halv miljon kostar det att marknadsföra hela jubileumsåret. Pengarna har kommunen avsatt under tre år. I år går alltså 4 miljoner kronor av en budget på drygt 4 miljarder kronor till jubileet.

Men samtidigt minskar kommunens skatteintäkter och besparingar görs bland annat inom skola och äldreomsorg. Det är något som oroar fackförbundet kommunal.

– Det är inga hiskeliga summor för jubileet, men skulle man fråga de människor ute i verksamheten, som riskerar att bli övertaliga, så är det klart att de hellre hade sett att de pengarna kom till verksamheten än till olika festliga arrangemang, säger Magnus Eriksson, ordförande för kommunals klubb för äldreomsorg och funktionshindrade i Eskilstuna.

Kan det inte vara värt att främja kultur, även i dåliga tider?

– Det är alltid bra med kultur i olika sammanhang, men det är ju skattepengar som ska ut på olika sätt och sen får man väl fundera på hur värdefullt det är och vad man får tillbaka.

Kommunpolitikerna i Eskilstuna är i princip överens om att det är värt att satsa tolv miljoner kronor på Eskilstunas 350-årsjubileum. Även om det råder lite delade meningar om varifrån pengarna borde ha tagits. Hans Ekström, S, kommunalråd i Eskilstuna, försvarar satsningen, trots att det är kristider.

– Ett jubileum infaller ju det år det gör, säger Hans Ekström. Vi har avsatt pengar under goda år för att lägga på jubileet.

Tolv miljoner, som jubileet alltså kostar, är nästan lika mycket som 100 förskoleplatser kostar på ett år eller 22 platser på ett av kommunens äldreboenden. Och den ekonomiska krisen gör att kommunen måste spara inom till exempel just skola och äldreomsorg.

Även om flera gruppledare för partierna i fullmäktige i Eskilstuna säger att Eskilstunas födelsedag kanske kommer lite olägligt, så har majoriteten de andra partierna med sig.

– Jag tycker att det är en ganska rimlig summa, säger oppositionsrådet Iha Frykman, gruppledare för moderaterna i Eskilstuna. Det är alltid lätt att säga att det finns hål att stoppa dem i och visst gör det, men man måste komma ihåg att det är pengar som bara går att använda en gång. Så om vi till exempel skulle lägga dem på barn och utbildning eller på vuxen, så saknar de ju de tolv miljonerna året därpå.

– Symbolhändelser är viktiga också i besvärliga tider, säger Hans Ekström.

Det skulle inte gå att anpassa det här kalaset?

– Det är för sent för det är bara en månad kvar. Dessutom tycker jag att man tar bort effekten av det. Jag tycker att Eskilstunaborna ska ha inställningen att staden är värd att fira.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".