Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Olika regler för fritidsbåtar

Publicerat onsdag 29 april 2009 kl 05.30
Om båten är längre än tolv meter får du måla med giftig bottenfärg.

Det förbud mot giftiga bottenfärger som gäller för fritidsbåtar i Östersjön gäller bara båtar upp till 12 meter. För större fritidsbåtar är det fritt fram att låta måla båten med färger som annars bara är tillåtna för havsgående fartyg, alltså betydligt giftigare än så kallade västkustfärger.

– Det är längden som avgör, för en båt över tolv meter så får man använda färger som är avsedda för yrkestrafik, säger eko-toxikolog Kurt Haglund är expert på bottenfärger på Kemikalieinspektionen.

För mindre fritidsbåtar som används i Östersjön är det idag förbjudet med bottenfärger som innehåller kemiska eller biologiska bekämpningsmedel. Förbudet har kommit till för att skydda den känsliga miljön i skärgårdsområdena.

Men för fritidsbåtar längre än 12 meter gäller helt andra regler även om de enbart ska användas i Östersjön. För dem är det tillåtet med samma typ av bottenfärg som för oceangående fartyg.

Det handlar om bekämpningsmedel klass 2, som får ha ett betydligt högre giftinnehåll än de så kallade västkustfärgerna som bara får användas på fritidsbåtar på Västkusten. Villkoret är att färgerna målas på yrkesmässigt.

Men att de får användas i Östersjön innebär inte att de är mindre skadliga för miljön

– De är absolut inte mindre skadliga för miljön men det gjordes en bedömning att det är förhållandevis få fritidsbåtar som är över tolv meter, menar Kurt Haglund.

12-metersregeln är inget som Kemikalieinspektionen hittills aktivt informerat om och reglerna förvånar Torbjörn Karreskog som är ordförande i Nyköpings segelsällskap.

– Det känns ju märkligt att det ska finnas ett regelverk som separerar fritidsbåtar på det här sättet när det gäller miljöhantering, menar Karreskog och tillägger att det kan te sig upprörande för de båtägare som använder miljöfärger och inte är nöjda med de färgerna att det finns andra regler för de som har båtar som är tolv meter och längre.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".