Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Mikrolån möjliga utan säkerhet

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 12.10
1 av 2
Joyce Kimwaga-Lundin från nätverket NEEM.
2 av 2
Lennart Larsson, Sörmlands Sparbank

Det är nu möjligt att få så kallade mikrolån för att starta företag, utan att ha någon säkerhet att ge banken. Sörmlands Sparbank drar igång verksamheten som ett pilotprojekt, efter påtryckningar från bland andra Kvinnonätverket NEEM i Katrineholm.

– Det känns jättebra, nästan overkligt efter allt arbete vi lagt ner, berättar Joyce Kimwaga Lundin från NEEM har jobbat i flera år för att sådana lån ska bli möjliga.

Hon berättar att det hårdaste arbetet har man fått lägga ner på att få till exempel banken att se att de kvinnor NEEM jobbar med faktiskt är entreprenörer.

Nätverket för entreprenörer från etniska minoriteter, NEEM, är en ideell förening som arbetar för att stötta kvinnor, framför allt med utländsk bakgrund, till att starta egna företag och att på så sätt skapa arbete.

Nätverket får ekonomiskt stöd från flera håll, bland annat har de fått nästan 3, 5 halv miljon kronor från EU:s regionala strukturfond. Det har gjort att de kunnat anställa 14 personer som åker runt i Sörmland och flera närliggande län och pratar om möjligheten att få mikrokrediter.

Föreningen hjälper sen dem som är intresserade med att formulera en affärsidé och utbildar i vad som krävs för att starta ett företag. Även efter att personen har startat företaget ska NEEM följa upp projektet i flera år. NEEM blir då som en säkerhet för banken.

Thitapha Ekberg kom från Thailand för tio år sedan och har varit arbetslös i perioder. Nu har hon just startat ett Thai-massage företag i Katrineholm, med pengar hon fått med låna med hjälp av sin man. Men hon hoppas att NEEM ska hjälpa henne att så småningom få ett mikrokreditlån.

– För att banken kanske tror på dem mer, menar Thitapha Ekberg.

Sörmlands Sparbank ser mikrolån som en möjlighet att nå nya kunder, som tidigare inte har haft möjlighet att få lån i banken.

– Jag tror att det finns en enormt outnyttjad potential hos de här människorna, säger Lennart Larsson, ansvarig för tillväxtbanken på Sörmlands Sparbank. Självklart ska vi stötta dem så att de får allt en företagare behöver, som bankgiro och försäkringar.

Det som gör att banken nu bestämt sig för att ge den här typen av mikrolån, utan krav på säkerhet, är att man samarbetar med flera föreningar. Kvinnonätverket NEEM är en av dem, andra är till exempel KRIS, kriminellas revansch i samhället och ett arbetarkooperativ för före detta missbrukare.

De föreningarna ska hjälpa dem som vill ta mikrokreditlån för att starta ett företag, bland annat med att formulera en affärsplan och stötta under en längre tid också efter att en person fått ett mikrolån. Bankens säkerhet ligger i det, enligt Lennart Larsson.

– Framför allt mentorskapet efteråt, som kanske både är ett affärsmannamentorskap och ett personligt mentorskap. Vi tror jättehårt på den här idén.

Men vad händer då om föreningen vill satsa på en person och tror på affärsplanen, men banken inte gör det?

– Jag har svårt att tro att vi ska hamna där, säger Lennart Larsson. Det vi titta på mest då är affärsidén.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".