Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Fler kommuner bör ta emot flyktingar"

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 17.58

Fler kommuner i Sörmland borde ta emot flyktingar. Det anser den politiska ledningen i Katrineholm och Eskilstuna. Katrineholm och Eskilstuna är de kommuner i länet, som tillsammans med Flen, tar emot flest flyktingar i länet.

– Det är viktigt att vi alla kommuner hjälps åt, även till exempel Nyköping och Strängnäs, säger Jimmy Jansson, socialdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna.

Nyköping och Strängnäs är de kommuner i Sörmland som tar emot minst flyktingar i förhållande till kommunens storlek. Eskilstuna tar emot flest, därefter kommer Flen och Katrineholm.

Socialdemokraten Göran Dahlström, som är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, tycker liksom partikollegan Jimmy Jansson i Eskilstuna, att de andra kommunerna borde kunna ta emot fler.

– Vi tar nästan emot dubbelt så många som vi har möjlighet till och Nyköping tar emot hälften så många, säger Göran Dahlström. Jag kan inte se att det finns någonting som stämmer i det.

Migrationsverket betalar för de flyktingar som bosätter sig i kommunen, så det ska inte innebära någon extra kostnad för kommunen att ta emot flyktingar. Men Göran Dahlström menar att han varken har jobb eller bostäder att erbjuda flyktingarna och att de därför borde flytta till en annan kommun.

Den som bestämmer över flyktingmottagandet i Nyköping är Göran Hagberg, folkpartist och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden. Han menar att kommunen tar sitt ansvar.

– Alla som vill hit hjälper vi och fixar fram bostad, men det kan ta lite tid.

Nyköping skrev förra året avtal med Migrationsverket om att ta emot 110 flyktingar, men klarade bara att ta emot hälften så många. I väntan på att få bostad väljer många flyktingar att flytta till en annan kommun. Göran Hagberg säger att det pågår ett bostadsbyggande för att lösa problemet. Kritiken från Göran Dahlström kommenterar Göran Hagberg så här:

– Nyköping kanske är en mer attraktiv kommun än Katrineholm när det gäller att bosätta sig och då blir ju bostadsbristen större. Har man en kommun dit inte några andra vill flytta då är det klart att man kan erbjuda fler boende.

Göran Hagberg påpekar också att kommunerna inte kan bestämma var flyktingarna ska bosätta sig. Många flyktingar söker sig till just Katrineholm, Flen och Eskilstuna, och då spelar det mindre roll hur villiga de andra kommunerna är att ta emot flyktingar.

Det är i Katrineholm och Eskilstuna som många flyktingar har sina familjemedlemmar. Andra väljer att flytta dit för att de har sina landsmän där. Enligt Ethel Ghirmai, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen, kan det också vara positivt. Om man har ett nätverk i en stad är det ofta lättare att komma in i samhället, enligt henne.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".