Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

SR Sörmland sammanfattar EU-valet

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 07.13
Valresultat i Sörmland. Källa: Valmyndigheten

Valet till EU parlamentet blev en svår motgång för Junilistan, som tappade alla sina tre mandat från förra valet. Partiet skrapade ihop 3,6 procent av rösterna och missade med det fyraprocentsspärren knappt.
– Det är klart att det känns snopet. Mot slutet av valkampanjen kändes det som om vi skulle kunna nå fem, sex procent, säger partiets starke man i Sörmland Björn von der Esch.

Valdeltagandet ökade i landet och likaså i Sörmland jämfört med det senaste valet till EU parlamentet. 43,8 procent av de röstberättigade hittade till vallokalen i landet och det är en ökning med 6,7 procentenheter från 2004.

Motsvarande siffror för Sörmland är att 42,7 procent röstade och deltagandet ökade med 6,6 procentenheter. Allra flitigast röstade Trosaborna.

Valdeltagandet i Sörmlands län (procent)

Trosa 47,9
Nyköping 47,3
Strängnäs 44
Flen 42,9
Katrineholm 42,0
Gnesta 41,8
Oxelösund 41,8
Eskilstuna 39,8
Vingåker 39,4

Krusgårdsberget i Eskilstuna blev det valdistrikt i Sörmland med det lägsta valdeltagandet. Där röstade 27,4 procent av de röstberättigade i årets val till EU parlamentet. Även i valdistriktet Oxelösunds innerstad var valdeltagandet lågt, 28,1 procent.

Strängnäs valdistrikt 4 var det distrikt, där flest hittade till vallokalen. 55,9 procent av alla röstberättigade där röstade.

När det gäller det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna hamnade också de utanför EU-parlamentet. Partiet ökade dock stödet på riskplanet med 2,2 procentenheter och i Sörmland med 2,3 procentenheter.

Mest stöd i länet har SD i valdistriktet Slagsta-Måsta i Eskilstuna, där partiet fick 6,1 procent. När alla valdistrikt räknas samman får partiet 3,4 procent i Eskilstuna och det är högst i  länet.

Det är framför allt tre partier som utmärker sig på riksplanet, nämligen: Miljöpartiet, Folkpartiet och framför allt Piratpartiet, som ökade med 5,0 (MP), 3,8 (FP) respektive 7,1 procentenheter (PP). Det är samma partier, som sticker ut i Sörmland också.

När det gäller Piratpartiets framgångar i Sörmland så följer det rikssiffrorna ganska väl. De siffror som sticker ut är valdistriktet Råbergstorp-Lagersberg i Eskilstuna där 15 procent av rösterna lades på PP.

När som det gör när det gäller den stora förloraren, EU kritiska Junilistan ser siffrorna i Sörmland ut som de gör på riksplanet. Partiet fick bara 3,6 procent av rösterna i riket och missade med det spärren på fyra procent om än med mycket knapp marginal.

Trots att partiet skulle ha klarat fyra procentsspärren i fyra av Sörmlands kommuner, Trosa, Vingåker, Flen och Gnesta nådde Junilistan inte riktigt upp till riksnivån 3,6 procent av rösterna utan stannade i Sörmland på 3,5 procent.

– Det såg mot slutet ut som om vi spurtade bra och kunde nå fem, sex procent så det här resultatet känns snopet, säger Björn von der Esch, partiets andranamn på valsedeln. Han skulle med förra valets resultat ha fått en plats i EU-parlamentet.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".