Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård politiskt tonläge i landstinget

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 16.59

Den borgerliga oppositionen i landstinget, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna, anklagar den styrande majoriteten för att de inte får ta del av beslutsunderlag i tid och för att viktiga handlingar som politikerna ska ta del av för att kunna fatta beslut inte diarieförs så att de blir offentliga. Oppositionen menar att majoritetens arbete har havererat. Kritiken tillbakavisas av landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson, som är mycket besviken på de tre borgerliga partiernas anklagelser.

– Relationen har inte varit den bästa mellan oppositionen och majoriteten, men det är viktigt att vi försöker hitta konstruktiva lösningar. Vi har försökt ha en dialog med oppositionen. Borgerlighetens hantering är beklagligt. Det är oförskämt och barnsligt av oppositionen. Jag har inte varit med om något liknande generalangrepp skriftligen utan att man först för en diskussion med mig. Det är ett hån mot mig och alla landstingspolitiker, anställda och sörmlänningar, säger Danielsson, som inte tror att det förbättrar stämningen mellan opposition och majoritet.

Han tillbakavisar påståendena om att han som ordförande skulle hindra oppositionens förslag som läggs fram och menar att han som ordförande följer de regler som gäller, enligt kommunallagen.

– Det handlar inte om att hindra oppositionen att lägga fram ärenden. Jag ska som ordförande granska yttranden från oppositionen så att de blir begripliga innan de tas upp för beslut, menar Danielsson.

Det finns brister i hanteringen av ärenden idag, enligt landstingsledningen, som poängterar att landstinget ska förbättra detta. Handlingar, underlag för politiska beslut, ska skickas ut i tid så att förtroendevalda ska kunna ta sitt ansvar. Det är lika viktigt för oppositionspartierna som för majoritetspartierna, menar landstingsledningen.

– Vi måste ta ansvar för hela landstinget. Det kan majoriteten göra själv, men jag vill göra det tillsammans med majoriteten, säger Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".