Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FLEN

Njursjuk flykting får stanna

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 07.07

En utvisningshotad flicka i Flen, som har en allvarlig njursjukdom, får stanna i Sverige. Det har Migrationsdomstolen beslutat. Migrationsverket har tidigare nekat flickan uppehållstillstånd.

Flickan är 17 år gammal och så svårt sjuk att hon skulle behöva genomgå en njurtransplantation. Hon behöver dialys tre gånger i veckan.

Flickans mamma har sagt till Migrationsverket att hennes dotter inte kan få vård på de statliga sjukhusen i hemlandet Azerbajdzjan, eftersom pappan är förföljd. Enligt mamman nekas dottern vård sedan pappan flydde till Turkiet. Mamman har betalat för dialys på privata kliniker, men varje dialys kostade 100 dollar och dessutom blev flickan medvetslös efter varje dialys, eftersom klinikens utrustning var så dålig.

Migrationsverket avslog ansökan om uppehållstillstånd. Verket menade att det saknades bevis för att flickan nekades statlig vård i sitt hemland.

Mamman sade då att flickan inte skulle klara sig, även om hon skulle få komma in på ett statligt sjukhus. Vården på de statliga sjukhusen har låg kvalitet, och sjukhuspersonalen kräver att man betalar pengar under bordet, enligt henne.

Det argumentet bet inte på Migrationsverket, som menade att dyr och undermålig vård inte är skäl nog för att man ska få uppehållstillstånd i Sverige. Familjens advokat överklagade då till Migrationsdomstolen.

Migrationsdomstolen har nu beslutat att flickan får stanna. Domstolen håller i princip med Migrationsverket, men menar att man måste ta extra hänsyn i det här fallet eftersom det rör sig om ett barn. Går flickan utan dialys dör hon inom en månad. Domstolen konstaterar att flickans framtida utveckling och livskvalitet skulle "äventyras på ett avgörande sätt om hon tvingades avbryta sin behandling".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".