Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

"Ingen bostadsbrist i Nyköping"

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 15.11

Det kommunala fastighetsbolaget Nyköpingshem delar inte husockupanternas bild av problemen på bostadsmarknaden. Som vi berättat tidigare har en grupp som kallar sig Nyköpings husockupanter ockuperat ett hus utanför Skavsta flygplats sedan igår. På sin hemsida uppger gruppen att anledningen är den rådande bostadsbristen i Nyköping.

– Det är väldigt avgörande var man kan tänka sig att bo, tittar man i våra ytterområden så kan det finnas möjlighet att få en lägenhet inom tre till fyra månader, säger Christer Gustavsson, som är Nyköpingshems vd.

Just nu finns det flera lägenheter som står tomma och redo för inflyttning i Nyköpingshem om man är redo att söka sig utanför stadskärnan, enligt Christer Gustavsson.

Det är också den bilden som Klas-Gunnar Mattson har fått, som är förhandlingsordförande i Hyresgästföreningen. Enligt honom är små lägenheter i centrum alltid attraktiva för många olika målgrupper, som unga, studerande, människor som pendlar och äldre ensamstående.

Nyköpingshems vd Christer Gustavsson ser det inte som någon lösning att bygga fler hyresbostäder i centrala Nyköping.

– Att bygga nya bostäder vet vi ju alla vad det kostar och vad det leder till för hyror, och de kostnaderna tror inte jag att man som förstagångsbostadskonsument har råd att välja. En marknad i balans kommer nog alltid att innebära att man inte kan få en lägenhet på en dag, säger han.

I dagsläget har Nyköpingshem ungefär 1700 lägenheter som är ettor eller tvåor. De ligger både i centrala delarna av Nyköping och i ytterområdena. Skulle nya hyresbostäder byggas kommer de med största sannolikhet vara utanför stadskärnan eftersom det helt enkelt inte finns någon mark kvar. Klas-Gunnar Mattson från Hyresgästföreningen ser inte att det skulle vara ett problem.

– De sökande tycker väl naturligtvis att det är ett problem, men jag tycker inte att alla ska kunna bo mitt i stan. Staden är ju så liten, det är inga avstånd. Det är ju inte Stockholms stad vi bor i, säger han.

Husockupanterna säger till Sveriges Radio Sörmland att de inte har några kommentarer till det här i nuläget. Ockupanterna säger också att de kommer stanna i huset tills vidare. Under  tisdagskvällen ska ockupanterna formulera ett skriftligt svar till kommunen, som vill inleda en dialog med dem under förutsättning att de lämnar huset.

Alexandra Maritz
alexandra.maritz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".