Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Hälften av jobben kan försvinna"

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 14.10

Hälften av de industrijobb som har försvunnit i Sörmland under lågkonjunkturen, kan ha försvunnit för gott. Det tror Lars Magnusson, som är professor i ekonomisk historia. Som vi berättade tidigare tror Metallfacket att företagen inte kommer anställa lika många som förut, även när konjunkturen har vänt.

- När jobb försvinner i en lågkonjunktur så kommer de inte alltid tillbaka, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Lars Magnusson har forskat på industrins utveckling i Eskilstuna. Han tror att industrianställda i Sörmland kommer få det betydligt tuffare framöver, än de har haft det innan lågkonjunkturen. Även när konjunkturen vänder och företagen börjar producera igen, så kommer de inte anställa lika många som tidigare, enligt Lars Magnusson.

Och Lars Magnusson ger samma förklaring som IF Metall och Fabriksföreningen gör - nämligen att företagen, när det går dåligt, hittar lösningar som kräver mindre personal, också på lång sikt.

- Under lågkonjunkturen passar man på att rationalisera och införa ny teknik och göra arbetsorganisationsförändringar som helt enkelt gör att man sparar arbetskraft, säger han.

Lars Magnusson säger att industrin generellt sett varit på nedgång i Sörmland, dels på grund av att företagen flyttar sina fabriker utomlands, men också på grund av att svångremmen dragits åt i varje lågkonjunktur och sedan inte släppts tillbaka till samma storlek som tidigare.

Hur många jobb som kommer tillbaka är svårt att förutsäga eftersom företag plötsligt kan expandera och anställa fler. Men Lars Magnusson säger att nittiotalets lågkonjunktur ger en riktlinje.

- Förra gången under nittiotalet, som är en jämförbar kris, räknar man med att ungefär hälften av jobben kom tillbaka under de goda åren i slutet av nittiotalet, säger han.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".