Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

LRF kritiserar vattenmyndigheter

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 16.20
Förslag för att förbättra vattenkvalitén får kritik. Foto:Bertil Ericson/Scanpix

Vattendragen i Sörmland är i så dåligt skick att de inte uppfyller EU:s ramdirektiv för vatten. Förslag för att förbättra vattnet har därför tagits fram. Men enligt den sörmländska ordföranden för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Bo Rundquist, så är förslagen ogenomtänkta.

– Till viss del tycker vi inte att rapporten bygger på exakt fakta och då kan inte heller åtgärderna bli tillräckligt bra, säger Bo Rundquist.

LRF är kritiska till regeringen och de nyinrättade vattenmyndigheterna inför beslutet om hur Sverige ska genomföra EU:s vattendirektiv. Enligt EU:s ramdirektiv för vatten ska vattendragen uppfylla vissa kriterier till år 2015. Syftet är att allt yt- och grundvatten ska vara av bra kvalité.

För att uppnå det här vill Vattenmyndigheten att det bland annat ska anläggas skyddszoner, våtmarker och fångdammar som fångar upp näringsämnena och att vandringshinder som hindrar fiskar från att leka i vattendrag ska tas bort. Det här är förslag som Sten Ullerstad ordförande på Naturvårdsföreningen är positiv till.

– Det är viktigt för hela samhället att vi har en god vattenkvalité, säger Sten Ullerstad.

Men LRF anser att bönderna får betala för mycket av kostnaden för att skapa god vattenkvalitet och att tidsplanen är orealistisk.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".