Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Vill satsa inom vården trots krisen

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 16.48
Marie-Louise Forslund-Mustaniemi, KD, Mattias Claesson, C och Lotta Finstorp, M

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd ska gå plus minus noll nästa år och hela landstingsbudgeten ska gå plus. Det utifrån den borgerliga oppositionens budgetförslag för 2010, som presenterades i dag. Besparingarna ska bland annat göras genom att införa vårdlostsar, som ska hjälpa patienterna att komma på rätt plats inom vården.

- Om man kunde satsa på vårdlotsar, för de personer i Sörmland som har mest komplexa sjukdomstillstånd, om de får en sjuksköterska som blir den personens egen, då skulle vi också kunna spara väldigt mycket pengar i flödet inom hälso- och sjukvården, säger Lotta Finstorp (M), oppositionslandstingsråd. Det är en sådan sak som både är en satsning, och en rationalisering.

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd kämpar fortfarande med att komma tillrätta med tidigare underskott och för 2009 har landstingsfullmäktige tidigare beslutat att acceptera ett minus på 150 miljoner kronor. Det ser inte ut att kunna hålla, utan ligger nu på nästan 180 miljoner kronor minus, enligt Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (KD), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men för budgeten för 2010 tror oppositionen att det är möjligt att hamna på plus minus noll. Dels genom statsbidrag, dels genom att ge mer resurser till vårdcentralerna, så att patienterna i större utsträckning väljer att gå dit i stället för till sjukhusen. Specialistläkare skulle enligt förslaget vara mer ute på vårdcentralerna och ha fler patienter per läkare.

Besparingarna ska enligt oppositionen göra det möjligt att också satsa på flera håll. De vill till exempel att det ska vara gratis att gå till distriktssköterskan och att det ska gå snabbare att på telefon komma i kontakt med vårdcentralen.

De vill också satsa på ungdomsmottagningarna, så att de har rätt kompetens och kan hålla öppet även på somrarna.

Enligt kristdemokraterna landstingsråd Marie-Louise Forslund Mustaniemi, är satsaningarna en viktig del i att höja förtroendet för sjukvården hos sörmlänningarna.

På måndag lägger majoriteten fram sin budget för 2010. Jörgen Danielsson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande, ser positivt på oppositionens förslag om till exempel vårdlotsar, men tycker att oppositionens budgetförslag är en orealistisk glädjekalkyl.

- De har satt igång sedelpressen och använder mer pengar än vad vi har. De har dessutom tagit fram en skrivbordsprodukt som inte är förankrad ute i verkligheten, säger han. Vi kommer att lägga en budget som håller hårt i plånboken och som inte innehåller några stora reformer, eftersom vi tycker att det är viktigt att få ordning på ekonomin.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".