Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NYKÖPING

Dålig koll på evenemangsbidragen

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 12.09

Nyköpings kommun saknar tydliga riktlinjer för hanteringen av ekonomiska bidrag till olika evenemang. Det brister också i kontrollen av att bidragen verkligen används som det är tänkt. Det visar en färsk revisionsrapport.

Nyköpings kommuns ansvarsområden är oklara, då det gäller hanteringen av bidrag till evenemang, enligt den rapport som ett konsultföretag gjort på de kommunala revisorernas uppdrag.

Beslut fattas, enligt rapporten, på flera olika nivåer i kommunen utan att det finns gemensamma riktlinjer och rutiner för vilka evenemang som ska prioriteras.

Det saknas, enligt rapporten, också kontrollfunktioner för att se om beviljade bidrag verkligen används som det är tänkt.

Slutsatserna har revisorerna kommit fram till efter detaljgranskning av två större uppmärksammade evenemang - "Typ en festival" och "KY-galan" 2008.

KY-galan blev en rejäl förlustaffär för kommunen som fick gå in med 300 000 kronor i förlustbidrag förutom grundbidraget på 400 000 kronor.

Galans kanske viktigaste målsättning var att försöka få den nya yrkeshögskolemyndigheten placerad i Nyköping, men det uppnåddes aldrig.

Kritik som fördes fram i anslutning till galan tog fasta på att en statlig utredning redan slagit fast var myndigheten skulle hamna och att KY-galans målsättning därför aldrig var möjlig att nå.
Enligt revisorerna var det bristen på måluppfyllelse som gjorde att galan inte blev årligen återkommande, som ursprungligen planerades.

Även "Typ en festival" för ungdomar detaljgranskades alltså av revisorerna, en gala som anordnades även inför skolstarten nu i augusti.

Revisorerna vill nu bland annat att kommunen upprättar rutiner för intern kontroll av bidrag som betalats ut.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".