Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Katrineholm

Åter kritik mot Beroendecentrum

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 16.44

Beroendecentrum i Katrineholm får återigen kritik för behandlingen av patienter som är beroende av heroin. Per Sternbeck, förbundssekreterare på RFHL, Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende säger att flera personer svävar i livsfara, eftersom de inte får den behandling de behöver.

– Det har fattats uppenbart felaktiga beslut av Beroendecentrum i Katrineholm och patienter drabbas som en följd av de här besluten av en kraftig ohälsa och vi hävdar att de befinner sig i livsfara, säger Per Sternbeck. Trots det kan de inte få den vård som vi vet fungerade.

Per Sternbeck står bakom den undersökning som visar missförhållanden på Beroendecentrum i Katrineholm. Patienter har blivit illa bemötta och tvingats byta mediciner, som fungerat. Beroendecentrum beslutade att byta ut läkemedlet Subutex, som ges till personer som missbrukat opiater, till Suboxone, som är ett preparat som anses vara svårare att missbruka. Men Suboxone är ett läkemedel som gett flera patienter svåra biverkningar.

– De har fått väldigt höga blodtryck, konstiga svullnader och en hälsosituation som är direkt livsfarlig, säger Per Sternbeck. Man har helt enkelt inte kunnat ta medicinen och det har man läkarintyg på, men det har klinikledningen på Beroendecentrum valt att bortse ifrån.

Men Jonas Borgman, verksamhetschef på Beroendecentrum i Katrineholm anser inte att biverkningarna skulle skilja sig åt mellan preparaten.

– Jag tycker att det är en fördel att byta till Suboxone, eftersom missbruksrisken är mycket mindre, säger Jonas Borgman.

Landstingets patientnämnd har sedan januari förra året tagit emot åtta anmälningar mot Beroendecentrum i Katrineholm. Nu kommer man att lyfta medicinfrågan i landstinget och titta över vårdprogrammet under hösten.

– Det har varit mycket kritik, så nu har vi lyft det till länsnivå, så att man ska titta över vårdprogrammet och revidera det, säger Jonas Borgman. De riktlinjer som den gruppen arbetar fram kommer mottagningen att rätta sig efter.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".