Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kan inte sanera olja under is

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 12.52

Ett oljeutsläpp under en kall vinter då det ligger is på Östersjön skulle få mycket stora konsekvenser för miljön. Det här för att Sverige har mycket dåliga tekniska förutsättningar för att sanera olja under is, säger Jonas Fejes, marinbiolog och ansvarig för oljejouren på Svenska miljöinstitutet.

 – I dag så har Sverige ingen förberedelse för att varken bekämpa eller sanera is. Det beror väldigt mycket på att vi inte har jobbat med att utveckla teknik i den här frågan, säger Jonas Fejes.

Mer och mer olja transporteras över Östersjön. Nästa år räknar det finska forskningsinstitutet VTTI att 180 miljoner ton olja kommer fraktas från hamnen Primorsk i Ryssland genom Östersjön. Om fem år väntas den siffran har ökat till hela 250 miljoner ton. Lägg därtill alla fartyg som har andra laster men som har stora mängder olja i sina tankar för egen drift.

I och med mer trafik så ökar också risken för olyckor där olja läcker ut. Ett stort oljeutsläpp kan innebära katastrofala följder för djur och växter och inträffar det dessutom under den tid det är isbelagt är det mycket svårt att få bort oljan som glider in under isen, och eftersom de lättflyktiga giftiga kolvätena som annars avdunstar till luften hålls kvar under istäcket får det stora konsekvenser för livet under ytan.

– Giftigheten består mycket längre i olja i is. Den här oljan kan ju driva runt där under och förgifta stora vattenmassor och biotoper som är känsliga, säger Jonas Fejes.

Jonas Fejes lägger en del av skulden på Kustbevakningen som har ansvaret för oljebekämpning till havs. Men Tomas Fogö som är chef för räddningstjänstavdelningen på Kustbevakningen säger att det ännu inte finns någon bra teknik att använda sig av. Att Sverige själva skulle ta fram den är med kustbevakningens nuvarande budget omöjligt menar han. I stället förlitar de sig på att bättre metoder skall komma fram från andra länder.

– Vi följer den forskning och utveckling främst från Kanada som är det stora landet när det gäller det här, säger Tomas Fogö.

Pelle Zettersten, SR Östergötland
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".