Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Besöksrestriktioner inom vården

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 16.53
Stopp för besök på BB i svininfluensans spår. Foto:Tomas Oneborg/Scanpix

Besöksrestriktioner införs inom bland annat kvinnosjukvården och förlossningsvården i Sörmland, uppger landstinget. Det är efter samråd med smittskyddsläkaren som verksamhetscheferna vid kvinnoklinikerna i Nyköping och Eskilstuna/Katrineholm idag beslutat om att införa besöksrestriktioner från och med i morgon på grund av smittorisken för Svininfluensan.

Vid exempelvis förlossningen får en vuxen person följa med den kvinna som ska föda barn, men får inte åka hem och komma tillbaka. Inga besök tillåts till förlossningen.

Landstingets besöksrestriktioner:

BB-avdelningen:
Inga besök till förlösta mammor, varken på avdelningen eller i hisshallen. Den förlösta mamman får ej lämna avdelningen. Vid återbesök för nyfödda barn får endast mor och barn komma, inga anhöriga i hisshallen.

Gynavdelning, slutenvård:
Inga besök. Undantag för svårt sjuka patienter enligt överenskommelse med personal. Inga besök får ske i hisshall eller utanför avdelningen. Gynpatienter får inte lämna avdelningen. Jourfall kvällar och helger, en vuxen medföljande. Barnobservationspatienter, en medföljande vuxen.

Ultraljudsmottagning:
En vuxen medföljande som ej har förkylningssymtom.

Alla Barnmorskemottagningar:
En vuxen medföljande, inga barn.

Gynmottagning /öppenvård:
En vuxen medföljande vid de tillfällen behovet finns.

Alla kvinnoklinikens ungdomsmottagningar:
Så få medföljande vänner eller anhöriga som möjligt, helst bara en. Omboka tid om man känner sig sjuk. Patienter med bokade tider ska inte komma om man har förkylnings/influensasymtom, samma sak gäller medföljande vuxna. Omboka tiden om man känner sig sjuk.

All fotografering av nyfödda barn:
Ställs in på obestämd tid på avdelning 5

Visning av förlossningsavdelning onsdagar:
Ställs in på obestämd tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".