Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NYKÖPING

Långdraget bråk om uteplats

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 06.00
1 av 2
Rune Eriksson framför sin uteplats. Foto:Per Thyrén/SR Sömland
2 av 2
Rune Erikssons uteplats till vänster, hans närmsta grannes till höger. Foto:Per Thyrén/SR Sörmland

I mer än fem år har det varit bråk om en uteplats på en tomt i ett radhusområde i Nyköping. Fastighetsägaren, Rune Eriksson, byggde uteplatsen med tak efter att ha fått bygglov av kommunen. Men trots att flera radhus i området har liknande uteplatser så riskerar han nu att få betala vite på 5 000 kronor i veckan tills dess att taket är rivet.

Rune Eriksson visar oss runt bland andra uteplatser i området och berättar att hans uteplats är långt ifrån den mest avancerade. Vissa är inglasade och flera har tak precis som hans.

– Jag kan inte förstå detta och eftersom jag var okunnig om frågan gick jag till kommunen för att få klarhet i det här, säger Rune Eriksson.

Rune Erikssons uteplats står på prickmark och där får inte byggas. Trots det fick han bygglov av kommunen år 2003, ett bygglov som stått sig hos Länsstyrelsen och Länsrätten. Det ända till hans närmsta granne, som tycker att uteplatsen är en olägenhet, fick rätt i Kammarrätten.

I områdets drygt 60 radhus finns det minst 25 med uteplatser byggda på samma sätt med tak och på prickmark. Men det är bara Rune Eriksson som nu tvingas riva sitt tak om han inte ska betala 5 000 kronor i veckan tills taket är borta. 

En som följt historien är Björn Lagsjö, tidigare ordförande i radhusföreningen.

– Hela historien är ganska tragisk. Han flyttar hit för att få lite lugn och ro och sedan uppstår alla dessa problem, säger Björn Lagsjö.

Men det är inte slut där. Föreningen vill delvis som stöd för Rune ändra områdets detaljplan för att möjliggöra liknande uteplatser och så att Rune kanske kan slippa riva. Kommunen säger ja och 66 av de 67 fastighetsägarna står bakom. Bara den närmsta grannen är emot och det ligger nu i regeringsrätten för avgörande.

Ordförande i radhusföreningen är Maud Ekendahl och hon säger att hon hoppas att majoriteten får rätt och att det blir en bra stämning i området.

De närmsta grannarna har fått möjlighet att i en bandad intervju ge sin syn på konflikten men avböjt.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".