Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Pengarna inga garantier för jobben

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 16.16
I Oxelösund kan pengarna innebära att man inte höjer skatten lika mycket som man tänkt.

Länets kommuner räknar med att man kan gå varsammare fram när man skär ner i verksamheten efter beskedet igår från regeringen om mera pengar till landets kommuner och landsting. För Södermanlands län innebär pengarna att kommunerna och landstinget får 289 miljoner kronor att dela på som ett engångsbidrag under nästa år, mest får landstinget.

– Vi kommer inte att göra några nedskärningar utan vi kommer säkerställa att vi har en bra kommunal service i Trosa kommun, säger Daniel Portnoff, moderat kommunalråd i Trosa.

En del menar att det här är fläsk inför valet nästa år, hur der du på det?

– Att kalla det valfläsk att säkerställa att våra välfärdstjänster klaras av i svåra tider det tycker jag är cynism, säger Portnoff.

I Gnesta kommer man att få ett tillskott i kommunkassan på 7 miljoner kronor och Henric Sörblad moderat kommunstyrelseordförande där menar det här inte kommer att innebära några större förändringar i de neddragningar man planerar att göra.

– Det här är bara en engångssumma möjligtvis kan den bidra till att neddragningarna inte går lika fort, menar Sörblad.

Sörbland menar att det fortfarande är många prognoser som man inte kan sia om till exempel vad gäller hur den ökande arbetslösheten kommer att slå mot kommunens sociala sida.

I Vingåker där kommunen kommer att få 6,7 miljoner kronor säger det socialdemokratiska kommunalrådet Viking Jonsson att pengarna underlättar för budgetarbetet för 2010 och att man kommer att klara nedskärningarna lite bättre, men någon skillnad för de varsel av personal som ligger kommer inte att rubbas menar Jonsson.

Jens Persson kommunalråd i Strängnäs kan inte heller garantera att pengarna bidrar till att man nu kan behålla en viss del av den personal man varslat under året.

I Katrineholm, som får 24 miljoner kronor, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Göran Dahlström, att pengarna går åt till de ökande socialbidragen och att dämpa uppsägningarna inom barnomsorgen och äldrevården.

I Oxelösund kan de nya statliga pengarna på 8, 4 miljoner kanske innebära att man inte behöver höja skatten så mycket som man tidigare sagt.

– Eftersom vi har aviserat en skattehöjning på 80 öre så måste vi ju titta en gång till på det beslutet eftersom förutsättningarna nu har ändrats, menar Benita Vikström som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Landstinget Sörmland kan med hjälp av de 87 miljoner kronorna genomföra personalnedskärningar utan att varsla om uppsägning och värna primärvården och införa fritt vårdval på ett bättre sätt.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".