Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Kusten värst drabbad av fågeldöd

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 12.48
Många fåglar dör på grund av vitaminbrist enligt ny forskning

Fåglarna längs sörmlandskusten är värst drabbade i norra Europa av den så kallade fågeldöden, enligt en forskningsstudie från Stockholms universitet. Orsaken är brist på vitaminet B1.

Vitaminbristen gör att många fågelarter, till exempel ejder och gråtrut, får problem med nervsystemet och får även svårt att lägga ägg.

– De får problem att lägga ägg och även en kraftig nedgång i överlevnad av fågelungarna, vilket leder till att populationerna minskar, säger Lennart Balk, en av forskarna bakom studien.

Forskarna har studerat fåglar i tio olika områden kring Östersjön, bland annat Sörmland, och på Island. De har funnit att många fågelarter är drabbade.  

Till exempel gråtrut och ejder har enligt Lennart Balk minskat med uppåt 80 procent i Sverige de senaste 20 åren och han menar att det går kraftigt utför om ingenting görs. Han bedömer att inom tio år kan vissa arter riskera att försvinna.

Vad beror då bristen på vitaminet B1, också kallat tiamin, på? Forskarna tror inte att det är miljögifter som PCB och DDT som ligger bakom, eftersom det inte stämmer överens med tidigare erfarenheter av de ämnena, men de tror ändå att människan på något sätt ligger bakom problemet.

– Vi funderar på andra typer av föroreningar, som leder till att ämnen som normalt finns där ute i låga koncentrationer nu för tiden är så höga att den här typen av effekter kan uttryckas.

– Det som krävs nu är att man så fort som möjligt försöker få en uppfattning om vilka ansvariga ämnen som ligger bakom, med vilken mekanism de här ämnena skadar fågellivet. Det är först när vi har den kunskapen som vi har möjlighet att göra de åtgärder för att försöka driva den här utvecklingen i rätt riktning.

Forskarna hoppas nu kunna fortsätta forska kring vilka möjligheter det finns att förhindra den negativa utvecklingen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".