Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strängnäs

Kommunen vill lösa in skjutfält

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 14.57
Jens Persson (C) kommunalråd i Strängnäs.

Strängnäs kommun försöker nu stoppa försvarets planer på en fortsatt, och, som man befarar, utökad verksamhet på Härads skjutfält alldeles vid utkanten av centralorten. Kommunen vill lösa in området, så att man kan expandera åt det hållet.

– Vi ser ju vad som kommer att hända. Dom investerar ju i byggnader och faciliteter på marken och det kommer säkerligen att betyda en utökad verksamhet, säger Jens Persson kommunalråd i Strängnär och tillägger att man redan idag har bekymmer med den verksamhet som idag pågår på skjutbanan.

– Vi är inte intresserade av nån utvidgning av verksamheten utan snarare tvärtom, menar Persson.

Kommunen har fått ett förslag från försvaret om fortsatt skjutverksamhet i Härad. Kommunen menar att försvaret inte kan ligga som en kloss mitt i landets mest expansiva region. Och Strängnäs ska växa med 300 personer om året är tanken.

Redan idag har man expanderat och det pågår en civil inringning av skjutfältet.

– Vi kommer ju snart vara uppe i 40 000 invånare om det fortsätter i samma takt som idag och då är det inte förenligt med ett sånt skjutfält, menar Persson.

Försvaret säger att det inte alls är fråga om att utöka skjutandet Folke Borgh är chef för försvarets miljöprövningsenhet:

– Nej inte alls. Vi vill ordna bättre förläggningar till soldaterna så att de inte behöver ligga i tält.

– Placeringen ger möjlighet för soldater från våra förband som fortfarande finns kvar i Mälardalen att öva i närheten  av sina förläggningar, menar Folke Borgh.

Förra året kom kommunen och försvaret fram till en uppgörelse om det mindre Norra skjutfältet en process som Jens Persson var lång och svår att komma fram till.

– I andra kommuner har man fått lösa in marken för en krona och det tycker jag att man kan göra här också, säger Jens Persson.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".