Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Polisman dömd för olaga hot

Publicerat torsdag 15 oktober 2009 kl 14.31
Polisman i Nyköping dömd för hot mot kollega.

Den polisman i Nyköping som i våras riktade ett oladdat tjänstevapen mot en kvinnlig kollega dömdes idag mot sitt nekande till villkorlig dom och skadestånd för olaga hot. Mannen riskerar nu att förlora sitt jobb.

Det var i slutet av mars som den nu 33-årige polismannen enligt domen riktade sitt tjänstevapen mot sin kvinnliga kollega. Han höll det oladdade vapnet någon meter från hennes huvud och gjorde enligt domen en blindavfyrning. Kvinnan har efter det inträffade mått mycket dåligt och under en period inte kunnat arbeta som ordningspolis.

Men polismannen nekar både till att ha riktat vapnet mot kvinnan och att ha gjort någon avfyrning. Istället ska han ha tagit ur patronen ur vapnet och siktat med det mot dörrspringan i dörrens nedkant och slackat hanen, varvid det klickande ljudet ska ha uppstått.

I tjänsterummet fanns ytterligare två personer, bland dem gruppens arbetsledare. Ingen av dem säger sig ha sett vad som hände, men de har i vittnesmål sagt sig ha hört ljud från vapnet, som enligt en av dem kan ha uppkommit genom en blindavfyrning.

Kvinnan talade vid tillfället i telefon med sin sambo, som säger sig ha hört att det var en blindavfyrning. Sambon och de som var närvarande vittnar också om kvinnans kommentarer vid tillfället, som uttrycker det hon säger sig ha blivit utsatt för.

Tingsrätten gör bedömningen att den kvinnliga polisen är trovärdig och att det är styrkt att polismannen riktat sitt vapen mot henne och även att han gjorde en blindavfyrning. Han fälls därmed för olaga hot. Men eftersom Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutat att han inte får behålla jobbet om han fälls, så blir påföljden enbart villkorlig dom och alltså vare sig fängelse eller böter. Men han ska betala skadestånd på drygt 42 000 kronor plus ränta till den kvinnliga polisen.

En nämndeman har framfört skiljaktig mening och velat fria mannen. Mannens advokat Lars Wall säger att han är förvånad över domen och att den kommer att överklagas.

  

Under hösten har det också framkommit att kulturen i den grupp av poliser som de båda tillhörde inte var bra, med en utpräglad macho-jargong med ibland sexistiska inslag. Polisens enhet för interna utredningar i Linköping har därför startat en utredning kring gruppens arbetssätt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".