Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strängnäs

Elever stängs av från Nya skolan

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 16.24
Den nya skolan i Strängnäs har problem.

Flera elever på Strängnäs Nya skola kommer att få byta skola på grund av vandaliseringar på skolan den senaste tiden, det framkom efter krismötet som skolan höll idag. Särskilda lärare kommer också att anställs för att hjälpa elever som behöver extra stöd.

Skolan, som sedan skolstarten i augusti, är en sammanslagning av Paulinska och Karinslundsskolan, hade stängt idag på grund av de senaste händelserna.

– Idag pratar vi oss samman om hur vi ska hantera hot och våld. Hur vi ska kunna prata bättre med elever som är besvärliga. Hur vi ska kunna få en skola som fungerar bra för alla, säger Christer Kax Sundberg som är rektor på Strängnäs nya skola.

– Vilket ansvar har lärarna för att det här har hänt?

– Vi har inte hunnit vara tillräckligt mycket i korridorerna, menar Kax Sundberg.

Det var i onsdags som skolchefen i samråd med skolledningen bestämde att stänga skolan en dag. Man behövde samla sig efter en period av som skolledningen kallar det sabotage, elever har tryckt på brandlarmsknappar.

Lärare och skolledning kände sig hotade, när en, som ledningen säger liten grupp, vandaliserat och sedan vid två tillfällen försökte tända eld i skolan. När skolorna slogs samman sades en del lärare upp och Christer Kax Sundberg medger att det kan ha drabbat elever dem som har extra behov av stöd blev av med sina mentorer.

Sammanslagningen har också gått så fort, så man har inte ens hunnit ge den nya skolan ett namn, den heter provisoriskt just Strängnäs Nya Skola.

Hade man kunnat undvika det som hände senare och kulminerade den här veckan?

– Det hade man säkert kunna göra om vi från början hade haft tid att sittta ner och prata istället för att som et va ha fullt upp med praktiskt arbete som att packa upp flyttkartonger, menar Pia Nykvist som är lärare.

Nu kommer några elever att få byta skola och tre lärare anställs särkilt för att ge elever med skolsvårigheter stöd i det som kallas Lilla Gruppen. Och alla lärare ska vara mer med eleverna även mellan lektionerna.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".