Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Mer pengar till Sveriges Radio

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 16.29
Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio och Cilla Benkö. vice vd för Sveriges Radio på besök i Eskilstuna idag. Foto: Hans Andersson/SR Sörmland

Sveriges Radio får mer pengar nästa år. Budgeten räknas upp med tre procent - en större ökning än tidigare år. Under de fyra åren framåt, som det nya sändningstillståndet sträcker sig, ska pengarna användas till förbättrad lokal bevakning.

– Vi har haft stora besparingar. Det är klart att något hål kanske måste täppas igen, men vi ska göra nya satsningar, det kommer bli fler personer som jobbar lokalt, framförallt med kulturutbudet, sa Cilla Benkö, vice VD för Sveriges Radio när hon tillsammans med vd:n Mats Svegfors besökte Sveriges Radio Sörmland idag.

En satsning på kulturen pekas särskilt ut i när radioledningen lyfter fram fem områden där de nya pengarna ska användas. Det kommer ett antal nya kulturprogram, bland annat i P4 där Radio Sörmland sänder och det ska bli kulturreportrar utanför Stockholm. Alla lokala kanaler - också SR Sörmland - får särskilda mobila reportrar.

– De ska röra sig i hela bevakningsområdet och täcka områden där Sveriges Radio  inte funnits tillräckligt mycket idag för att täcka ämnen som vi inte är bra på idag.

Nya lyssnare för Sveriges Radio finns bland de yngre och bland dem som kommit till Sverige på senare tid. För dom är nätet den stora informationskällan.

Cilla Benkö håller inte med om att SR ligger efter när det gäller att vara med på nätet eller för den delen i telefonen. Ljudet är bra på webben och det ska det vara för Sveriges Radio är ett radiomedium på nätet säger hon. Men visst kan Sveriges Radio bli bättre på.

– Det som är svårt det är att hitta vårt utbud. Vi kommer snart att lansera en ny webbsida som gör det lättare att hitta. Vi publicerar 450 unika nyheter varje dag, mer än någon annan. Men det tror jag få känner till och få hittar.

Högste chef för Sveriges Radio är Mats Svegfors, som tidigare utredde länsindelningen i Sverige och som ville bryta upp de gamla länen. Detta tillsammans med att många län - inte minst Sörmland - ser ut så att många länsbor är minst lika intresserade av vad som händer i grannlänen och i hela Mälardalen.

– Vi kanske måste samarbeta mellan olika kanaler som ligger nära varandra, ta fram ett utbud tillsammans som bättre passar en publik, säger Cilla Benkö.

Det blir extra pengar nästa år, men finns inte risken att det blir nya besparingar, som det varit under de senaste sju åren för Sveriges Radio?

-- Vi hoppas kunna använda de nya pengarna som Sveriges Radio fått och visa att om man använder pengarna på ett smart sätt så får publiken så mycket mer, säger Cilla Benkö.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".